Dell heeft een nieuwe Chromebook gepresenteerd die gemaakt is van aluminium , koolstofvezel en een magnesiumlegering, allemaal hoogwaardige materialen. De interne hardware is door de gebruiker samen te stellen, wel beschikken alle configuraties over een Full HD IPS-scherm.

Dell probeert zich te onderscheiden op de markt voor Chromebooks, in plaats van extreem op prijs te concurreren maakt het bedrijf een hoogwaardige Chromebook die net iets duurder is, maar waarschijnlijk wel zijn geld waard is. De behuizing is gemaakt van koolstofvezel behalve de onderkant die is gemaakt van aluminium. Ook zijn bovenop de polssteunen voorzien van een magnesiumlegering. Hierdoor beschikt het apparaat over een goede bouwkwaliteit maar het blijft een lichtgewicht Chromebook.

Dell noemt het dan ook een premium Chromebook, wat gezien de gebruikte materialen zeker niet onterecht is. De Chromebook komt beschikbaar in drie configuraties, maar ze zijn allemaal voorzien van een Full HD IPS-scherm, wat gezien het premium-label geen overbodige luxe is. Het scherm kan voor zo’n 50 euro worden geüpgraded naar een touchpaneel. De keuze voor de gebruiker ligt in de processor, hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit.

De goedkoopste versie wordt geleverd met een Intel Celeron processor, 2 GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit. Dat model gaat ongeveer 400 dollar kosten, omgerekend zo’n 435 euro inclusief BTW. Daarboven komt een model met een Intel Core i3 processor, 4GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit voor omgerekend zo’n 575 euro. Tot slot komt er een model met een Intel Core i5 processor, 8GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit voor omgerekend 865 euro.

De reden dat de opslagcapaciteit zo beperkt is komt omdat het een Chromebook is, welke voorzien is van Chrome OS. Chrome OS is een besturingssysteem van Google dat volledig afhankelijk is van de cloud. Je kan basale taken als tekstverwerken en e-mailen wel offline doen, maar uiteindelijk wordt alles opgeslagen in de cloud zodra je verbinding hebt. Daarvoor geeft Google Chromebook-gebruikers een Google Drive-account met 1TB opslagcapaciteit.

Op de Chromebook kunnen overigens wel gewoon externe apparaten worden aangesloten, daarvoor zijn twee USB 3.0-poorten aanwezig, een HDMI-poort en een microSD-kaartslot. De accuduur is ongeveer 12 uur op een volle lading.

De Dell Chromebook 13 is vanaf 1 oktober verkrijgbaar in Europa, waaronder in Nederland. De exacte europrijzen zijn nog niet beschikbaar, wij hebben de dollar prijzen omgerekend en voorzien van BTW.