2min

HP heeft een nieuwe high-end Chromebook 13 G1 gepresenteerd voor de zakelijke markt. De Chromebook 13 G1 komt in verschillende configuraties op de markt, maar HP legt de lat qua specificaties al een stuk hoger. Het instapmodel is voorzien van een 13 inch Full HD-scherm en een Intel Pentium-processor, terwijl het meest krachtige model voorzien is van een Intel Core m7-processor en een schermresolutie van 3200×1800 pixels.

HP stelt dat de Chromebook 13 G1 is ontworpen in samenwerking met Google en het lijkt dan ook een alternatief te zijn voor Google’s eigen Pixel. De Pixel is een high-end Chromebook van Google zelf, waarmee het vooral inzet op ontwikkelaars. De HP Chromebook 13 G1 komt zeker in de buurt van de Pixel, maar lijkt wat scherper geprijsd te zijn.

Het instapmodel krijgt een adviesprijs van 499 dollar en voor dat bedrag krijg je een Chromebook met een Full HD-scherm, een Intel Pentium 4405Y-processor, 4GB werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit. De behuizing is gemaakt van aluminium en is slechts 12,9mm dik. Het gewicht van de Chromebook bedraagt 1,38 kilo.

HP heeft daarnaast duurdere varianten met verschillende configuraties, de duurste variant kost 1029 dollar en is voorzien van een 3200×1800 pixels scherm, dat is net geen 4K-resolutie, maar wel een flink stuk scherper dan een Full HD-scherm. Aan de binnenkant is de Chromebook voorzien van een Intel Core m7-processor, 16GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Verder is er nog een microSD-kaartlezer aanwezig en speakers van Bang & Olufsen.

De Chromebook werkt ook samen met het Elite USB C docking station van HP en is hierdoor zeer geschikt voor zakelijke gebruikers. HP heeft ervoor gekozen om geen touchscreen toe te passen, iets wat Google met de eigen Pixel wel deed. We twijfelen er nog over of HP al stiekem een voorschot neemt op de introductie van Android-apps in Chrome OS. De extra rekenkracht zorgt er namelijk voor dat de Chromebook daar zeer geschikt voor is, maar het ontbreken van een touchscreen staat hier deels haaks op. Wel zijn apps zoals Word, Excel en Powerpoint voor Android ook zeer geschikt voor deze Chromebook.

Prijzen en beschikbaarheid van Nederland en België zijn op dit moment nog onduidelijk. We hopen daar binnenkort duidelijkheid over te krijgen van HP.