Volgens de laatste berichten gaat Sony volgende week drie smartphones presenteren, waarvan de Z5 Premium de opvallendste is. De Sony Xperia Z5 Premium zou namelijk als eerste smartphone voorzien worden van een Ultra HD-scherm met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Daarnaast zal Sony naar verluidt een een Xperia Z5 en een Xperia Z5 compact presenteren.

Volgende week gaat de consumentenelectronicabeurs IFA weer van start en daar heeft Sony een grote persconferentie gepland staan, waar Techzine ook bij aanwezig zal zijn. Tijdens deze persconferentie gaat Sony ongetwijfeld een nieuw smartphone vlaggenschip presenteren. Tot zover is er voor ons weinig verrassends, maar de berichten die nu opduiken van meerdere bronnen is dat Sony met een Xperia Z5 Premium komt, een smartphone die is voorzien van een Ultra HD-scherm. Daarmee zou Sony de eerste fabrikant zijn die een dergelijk scherm toepast in een smartphone.

De Sony Xperia Z5 Premium krijgt naar verluidt een 5,5 inch scherm met dus een Ultra HD-resolutie. Sony kiest voor een dergelijk scherm om virtual reality mogelijk te maken, hoe het bedrijf dit precies gaat toepassen en wat we hiervan moeten verwachten is nog even afwachten.

Er verschijnt naar verluidt ook een Sony Xperia Z5 met een 5,2 inch scherm en een Full HD-resolutie en een Sony Xperia Z5 Compact met een 4,6 inch scherm en een HD-resolutie. Daarmee zou Sony wel vasthouden aan zijn uitspraak dat een QHD-resolutie niets toevoegt aan een smartphone, omdat die extra pixels niet zichtbaar zijn op die afstand met het blote oog.

Bij de Xperia Z5 Premium zal het scherm nog eens twee keer zoveel pixels hebben als bij een QHD-resolutie maar we gaan er vanuit dat het scherm voor virtual reality vlak voor de ogen wordt geplaatst. Waarbij het mogelijk wel zinvol is, of het ook zinvoller is dan QHD is moeilijk te zeggen op dit moment.

Of Sony de accucapaciteit van de premiumversie ook flink heeft opgeschroefd is nog onduidelijk, maar dat ligt wel voor de hand omdat die extra pixels ongetwijfeld meer energie vereisen. Verder is het interessant om te voor wat voor processor Sony gaat kiezen wat een dergelijk scherm aansturen met zoveel pixels vereist een enorme hoeveelheid rekenkracht.

Verder krijgen naar verluidt alle toestellen de beschikking over een 23 megapixel-camera van eigen makelij en een vingerafdrukscanner.

De nieuwe Sony Xperia Z5-familie is min of meer de opvolger van de Sony Xperia Z3 (review) en Sony Xperia Z3 Compact (review), al heeft Sony vlak voor de zomer nog wel de Sony Xperia Z3+ (review) uitgebracht, maar dat was eigenlijk een beetje een overbodige update.