3min

Sony heeft zoals al werd verwacht nieuwe smartphones gepresenteerd, de Xperia Z5, de Xperia Z5 Compact en de Xperia Z5 Premium. Deze toestellen beschikken allemaal over high-end hardware maar het grote verschil is de schermgrootte. Zo beschikt de Xperia Z5 over een 5,2 inch scherm met een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels, terwijl de Z5 compact een 4,6 inch scherm heeft met een HD-resolutie van 1280 x 720 pixels. De Xperia Z5 Premium gaat een stapje verder met een scherm van 5,5 inch en een resolutie van 4K, 3840 x 2160 pixels.

De Xperia Z5 is voor een heel breed publiek geschikt en de Xperia Z5 Compact is geschikt voor mensen die een high-end smartphone willen maar een klein scherm. Met 4,6 inch is dit toestel bijvoorbeeld ook zeer eenvoudig te bedienen met één hand. Iets wat bij schermen van 5 inch en groter niet altijd even makkelijk is. De toestellen zijn eigenlijk de directe opvolgers van de Xperia Z3 (review) en de Xperia Z3 Compact (review).

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5 Compact

De specificaties van de toestellen zijn identiek, aan de binnenkant heeft Sony gekozen voor een Snapdragon 810-chip, hopelijk heeft het bedrijf de problemen met de oververhitting beter opgelost als bij de Xperia Z3+ (review) want daar leek de oplossing vooral ten kosten te gaan van de prestaties. Volgens Sony is er in elk geval een nieuw algoritme gebruikt om de hitte onder controle te houden en de eerste hands-on ervaring lijkt dat te bevestigen. Verder is er 3GB aan werkgeheugen aanwezig en 32GB aan opslagcapaciteit. Aan de achterkant is een 23 megapixel camera te vinden met een dual-ledflitser, de cameramodule is compleet op de schop gegaan zodat de toestellen nog betere foto’s kunnen maken. Zo kan je nu betere foto’s maken in het donker, is de autofocus versneld tot 0,03 seconde, sneller dan welke smartphone dan ook en kan je tot vijf keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies, aldus Sony.

Meest innovatieve feature die Sony toepast op zijn toestellen zit aan de zijkant en is een vingerafdrukscanner die verwerkt zit in de stand-by-knop. We hebben deze al even kunnen testen en de locatie in het midden aan de rechterkant is eigenlijk de beste positie voor een dergelijke scanner. Wij hebben ook de posities van Apple, onder het scherm, en de positie van Huawei, onder de camera aan de achterzijde, in het verleden getest, maar dit voelt gewoon het meest intuïtief. Tot slot zijn uiteraard beide toestellen opnieuw stof- en waterdicht, iets wat Sony inmiddels al jaren standaard toepast op zijn vlaggenschepen.

Zowel de Xperia Z5 als de Xperia Z5 Compact komen in oktober beschikbaar in Nederland en België en zijn nu al in de pre-order te bestellen. Gebruikers krijgen dan een koptelefoon cadeau van Sony met ondersteuning voor Hi-res-audio, want dat ondersteunen de toestellen natuurlijk ook nog steeds. De prijzen beginnen bij 599 euro voor de Xperia Z5 Compact en de Xperia Z5 kost 699 euro. Uiteraard zijn dit adviesprijzen, dus sommige webwinkels kunnen hiervan afwijken.

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium

De Sony Xperia Z5 Premium gaat een stapje verder dan de twee eerder genoemde toestellen. Het beschikt wel over dezelfde hardware en innovaties, maar het scherm is een stukje groter evenals de schermresolutie. De Sony Xperia Z5 beschikt namelijk over een 4K-scherm en is daarmee de eerste smartphone met zo’n hoge resolutie. Er was nog geen enkele smartphone verschenen met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Wat de meerwaarde is van een dergelijke schermresolutie is onduidelijk, we hebben vanmiddag de toestellen naast elkaar gehouden en het scherm van de Z5 Premium lijkt iets helderder te zijn, maar qua scherpte was er geen verschil te ontdekken met het blote oog. Sony laat hiermee wel echte innovatie zien en dat is natuurlijk altijd goed, maar de functionaliteit is nog niet helemaal duidelijk, wellicht dat het bedrijf in combinatie met PlayStation nog met virtual reality toepassingen komt voor de Z5 Premium.

Het toestel komt pas in november op de markt en krijgt een adviesprijs van 799 euro.