2min

Sony presenteerde op het Mobile World Congress de nieuwe Xperia X-lijn, het presenteerde toen drie modellen maar volgens de laatste berichten is er een vierde model op komst, namelijk de Xperia X Premium. Deze premiumversie krijgt geen Full HD-scherm maar een Ultra HD-scherm en de beschikking over HDR-technologie.

Sony wist vorig jaar al verbazing te scheppen door de Sony Xperia Z5 Premium te presenteren, de eerste smartphone met een 4K-resolutie. Het toepassen van hoge resoluties op smartphone-schermen staat nogal ter discussie want op de gebruiksafstand van een smartphone ga je meer dan 300 pixels per inch niet waarnemen met het blote oog. Daardoor is Full HD eigenlijk al voldoende, op dit moment zijn Huawei en Sony de enige fabrikanten die vasthouden aan Full HD, terwijl alle andere fabrikanten inmiddels QHD-schermen gebruiken met een resolutie van 2560 x 1440 pixels.

Sony heeft dus wel een uitzondering met de premiumedities. Wellicht dat Sony Mobile ook plannen heeft met virtual reality, want dan kan een 4K-resolutie wel ineens van toegevoegde waarde zijn. De gebruiksafstand is bij virtual reality een stuk kleiner en dan tellen die extra pixels wel weer mee. Sony moet dan net als Huawei en Samsung een soort Gear VR-headset introduceren.

Volgens de laatste geruchten krijgt de Sony Xperia X-serie, nog een extra model, namelijk de X Premium, dat toestel zou de beschikking krijgen over een 5,5 inch scherm met een 4K-resolutie en HDR-technologie. HDR staat voor High Dynamic Range en is een technologie die eigenlijk pas net de televisiemarkt begint te veroveren. Met HDR kunnen schermen een veel hogere helderheid halen, zo haalt de Galaxy S7 op dit moment een helderheid van zo’n 855cd/m2 terwijl de Xperia X Premium naar verluidt de 1300 cd/m2 kan halen.

Daarnaast zou het gaan om een 10bit-scherm waardoor het aantal kleuren ook fors toeneemt. De smartphone-schermen vandaag de dagen kunnen maximaal 16,8 miljoen verschillende kleuren tonen, terwijl een 10bit-scherm 1,07 miljard kleuren kan tonen. Dit toestel moet het dus echt gaan hebben van zijn scherm en als Sony er inderdaad in slaagt om een dergelijke smartphone te introduceren zal het ongetwijfeld het mooiste scherm in de markt zijn. Het scherm dat Sony zal gebruiken is ongetwijfeld afkomstig van Japan Display, een schermfabrikant waar Sony aandelen in heeft en wat ook Sony’s leverancier is voor de televisieschermen.

De overige specificaties van de Xperia X Premium zullen gelijk zijn aan de Xperia X Performance, dat toestel beschikt over een Qualcomm Snapdragon 820-chip met 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Er is ook een microSD-slot aanwezig om dit nog uit te breiden. Aan de achterkant bevindt zich een hoogwaardige 23 megapixel-camera van eigen makelij. In de stand-by-knop aan de zijkant van het toestel zit de vingerafdrukscanner verwerkt.

De Sony Xperia X-serie verschijnt pas deze zomer, dan zal waarschijnlijk ook pas het premium-model worden gepresenteerd.