2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Intel heeft een nieuwe smartphone-processor gepresenteerd, maar helaas gaat het hier niet om een chip met nieuwe technologie en een kleiner productieprocedé, maar om een chip met de oudere Silvermont-cores die geproduceerd worden op 22nm. Intel heeft wel de kloksnelheid van de cpu en gpu verhoogd om betere prestaties te behalen.

De nieuwe smartphone-processor van Intel draagt de naam Intel Atom Z3590 en is een directe opvolger van de Z3580 uit 2014. Daarmee is het ook meteen duidelijk dat Intel met deze chip geen aanval kan doen op de high-end chips van Qualcomm en Samsung. De Z3590 is een chip die gebruikt kan worden in een midrange-toestel, maar meer moet er niet van verwacht worden.

Intel kondigde gisteren maar liefst 48 nieuwe processoren aan voor desktops, laptops en tablets, dit zijn de zogenaamde Skylake-processoren die geproduceerd worden op 14nm. De eerste smartphone-processor op 14nm van Intel laat vooralsnog op zich wachten, maar zou volgend jaar moeten verschijnen. Mogelijk kan Intel dan wel de concurrentie aan gaan, al hebben bedrijven als Qualcomm en Samsung ook nieuwe chips op het programma staan in 2016. Intel heeft nog steeds heel veel moeite om echt door te breken op smartphonemarkt.

Waarschijnlijk hoeven we in Europa voorlopig geen smartphones te verwachten met een Intel-chip, deze zijn simpelweg nog te duur en leveren onvoldoende prestaties ten opzichte van de ARM-chips van bijvoorbeeld MediaTek en Qualcomm.

De nieuwe Z3590 beschikt over een maximale kloksnelheid van 2,5 GHz, dit was bij de Z3580 nog 2,33 GHz. De GPU-kloksnelheid is opgeschroefd van 533 naar 640 MHz. Zoals eerder vermeld is het wachten op de 14nm-chips van volgend jaar waar Intel de Broxton-soc voor in ontwikkeling heeft.