2min

Intel heeft op het Mobile World Congress invulling gegeven aan nieuwe Atom-series die gebruik maken van de nieuwe duidelijke namen Intel Atom x3, x5 en x7. Daarbij maakte het bedrijf bekend dat de x3-lijn zal bestaan uit 28nm-chips die door TSMC worden geproduceerd. De x5- en x7-chips maakt Intel zelf op basis van Cherry Trail op 14nm.

Intel maakte eerder bekend dat het een nieuwe naamgeving gaat hanteren voor zijn Atom-chips. Toen werd ook duidelijk dat de Intel Atom x3-chips geschikt zijn voor smartphones en de x5- en x7-chips alleen voor tablets en eventueel kleine laptops. Nu duidelijk is geworden dat TSMC de Intel Atom x3 lijn gaat produceren op basis van een 28nm-procedé met onder andere een Mali 400MP2-GPU en LP DDR2 weten we ook meteen dat de prestaties daarvan aan de onderkant van de smartphonemarkt liggen.

Intel is ook in 2015 niet in staat om een high-end smartphone-chip af te leveren. De vraag is of Intel het gat met bedrijven als Qualcomm en Samsung nog wel gaat weten te dichten. De chips die deze bedrijven maken blijven superieur op de smartphone-markt en Intel kan daar niet aan tippen.

Wel gaat het bedrijf later dit jaar Cherry Trail-modellen uitbrengen in de Intel Atom x5- en x7-serie. Deze zullen worden gebakken op een 14nm-procedé. Daarmee gaat Intel mogelijk wel aanhaken op de tabletmarkt. Al komen Qualcomm en Samsung later dit jaar waarschijnlijk ook weer met nieuwe modellen die weer een stukje sneller zullen zijn dan de huidige modellen. De Cherry Trail-modellen krijgen daarnaast de beschikken over een nieuwe 4G-modem van Intel en een GPU van de achtste generatie uit eigen keuken.

De eerste Intel chip voor een high-end smartphone zal op zijn vroegst pas in 2016 worden uitgebracht en zal gebruik gaan maken van de Broxton-soc. Daarmee schuift Intel de komst van smartphone-chips wederom een jaartje door.