2min

In een blogbericht heeft Google meer details uit de doeken gedaan over de nieuwe versie van webbrowser Chrome. Volgens het Amerikaanse bedrijf zal versie 45 van de browser sneller en efficiënter worden.

Snelheid is één van de basisbeginselen van Chrome, merkt Google in de blog op. Om die reden wordt er in de komende update een groot aantal verbeteringen aan de software doorgevoerd. Hierbij mag de gebruiker denken aan een lagere laadtijd voor pagina’s, vloeiender scrollen en een minder grote aanslag op het werkgeheugen.

Over dit laatste aspect wil Google graag wat meer vertellen. Chrome krijgt een functie waarmee werkgeheugen wordt bespaard, door te monitoren welke tabbladen niet actief gebruikt worden. Deze tabbladen krijgen minder prioriteit, war volgens Google zo’n 10 procent aan geheugengebruik bespaart. Bij gebruik van complexere websites zoals Gmail kan dit zelfs tot 25 procent oplopen. In onderstaande video is een demonstratie van deze functie te zien.

Wanneer de browser opnieuw wordt gestart, wordt al langere tijd gevraagd of de tabbladen uit de vorige sessie geopend moeten worden. Dat gebeurt nu op een andere manier, waarbij de tabs in volgorde van meest tot minst gebruikt worden gesorteerd. Op die manier krijgt de gebruiker de belangrijkste tabs het eerst te zien. Als Chrome waarneemt dat de gebruikte computer te weinig capaciteit overhoudt, wordt het herstelproces afgekapt om werkgeheugen te besparen.

Al eerder werd bekend dat Google ervoor gaat zorgen dat Flash-elementen automatisch gepauzeerd worden wanneer ze niet essentieel voor de website zijn. Hierdoor wordt het stroomverbruik op laptops met 15 procent verlaagd.