2min

Google heeft bekendgemaakt dat er in de komende weken verschillende verbeteringen worden toegevoegd aan de betaversie van Chrome die de software een stuk energiezuiniger moeten maken. In vergelijking tot andere browsers is Chrome lang niet zo energiezuinig.

De afgelopen jaren is Google Chrome uitgegroeid tot een van de populairste browsers. Google is met Chrome ook verantwoordelijk voor flink wat innovaties en de versnelde uitrol van HTML5. Ondanks dat heeft Google op één punt wel wat steken laten vallen en dat is energieverbruik. Google Chrome is op dit moment alles behalve energiezuinig wat voor laptop-gebruikers die veel op hun accu werken de nodige nadelen met zich mee brengt.

Recent kwam er ook een extensie beschikbaar die tabbladen in Chrome na verloop van tijd inactief maakt om energie te besparen. De populariteit van deze extensie is Google ongetwijfeld niet ontgaan en toeval of niet, Google gaat nu actie ondernemen om Chrome efficiënter te maken.

Het bedrijf maakte eerder al bekend dat het niet essentiële Flash-animaties op een webpagina gaat pauzeren. De gebruiker moet dan zelf op de Play-knop drukken om de animatie te bekijken. Daardoor zullen veel Flash-banners in de toekomst standaard niet meer worden weergegeven. Voor Flash-videospelers zou er niets moeten veranderen.

Google laat echter weten dat het de komende tijd nog meer verbeteringen gaat doorvoeren. Zo zal Chrome straks anders omgaan met inactieve tabbladen, waardoor het energieverbruik moet verminderen. Verder zullen procedures die veel energie vereisen waar nodig worden geoptimaliseerd. Chrome is op veel websites honderden keren actief over een tijdbestek van 30 seconde, de bedoeling is dat die activiteit wordt teruggedrongen waardoor er minder van de processor wordt gevraagd en er ook minder energie wordt verbruikt.

De aanpassingen worden nu doorgevoerd in de betaversies van Chrome en hebben tot gevolg dat het energieverbruik op Mac OS X gelijk komt te liggen met Safari. Een browser die op dit moment veel energiezuiniger is dan Chrome. Het zal echter nog enkele maanden duren voordat de verbeteringen ook in de productieversie beschikbaar komen.