2min

Sony Mobile heeft een grote beleidsaanpassing doorgevoerd op de website, waar het bedrijf eerder reclame maakte dat Xperia-smartphones waterdicht zijn en zelfs onder wat gebruikt kunnen worden, stelt het bedrijf nu dat de toestellen alleen passief getest worden onder water en ze niet zijn gemaakt om ook te functioneren onder water.

Hoewel de meest recente Sony-toestellen beschikken over een IP68-rating, de hoogst verkrijgbare rating voor stof- en waterdichtheid. Adviseert Sony om de Xperia-toestellen vooral niet onder water te gebruiken om bijvoorbeeld foto’s te maken. De toestellen worden namelijk alleen door Sony in stand-by-modus getest op waterdichtheid.

Sony plaatst de toestellen in een bak met water op een diepte van 1,5 meter voor de periode van 30 minuten. Daarna wordt het toestel uit het water gevist en wordt er gekeken of het toestel nog functioneert. Sony is er volgens de nieuwe verklaringen niet van overtuigt dat de Xperia-smartphones ook goed blijven werken als mensen ze actief gaan gebruiken onder water. Bijvoorbeeld door op vakantie onderwater foto’s te maken. De veranderende druk onderwater en de stromingen kunnen een ander effect hebben op de smartphones dan Sony heeft getest.

Sony trekt dus min of meer zijn waterproofkeutel in want de afgelopen jaren heeft het op alle mogelijke manieren reclame gemaakt dat de Xperia-toestellen waterdicht zijn en daarmee echt onderscheiden van de concurrentie. Sony maakte zelfs reclame dat je foto’s onder water kan maken. Nu komt het daarop terug met de recente verklaringen, het lijkt erop dat Sony problemen voor wil blijven en dat de Xperia Z5 mogelijk minder waterdicht is dan het toestel zou moeten zijn.

Of deze beleidsverandering ook effect gaat hebben op de garantie, bijvoorbeeld als gebruikers hun toestel opsturen met waterschade is nog onduidelijk, maar het ligt voor de hand van wel.