Microsoft heeft een nieuwe build van Windows 10 Mobile beschikbaar gemaakt, toestellen die mee doen aan het Windows Insider-programma kunnen nu updaten naar deze versie. Deze versie zou eigenlijk al vorige week verschijnen maar de verspreiding ervan werd stopgezet nadat er nog enkele grote bugs werden gevonden.

In de nieuwe versie van Windows 10 Mobile zijn weer enkele nieuwe features toegevoegd, zo is het nu mogelijk om op alle toestellen gebruik te maken van een speciale modus voor bediening met één hand. Mensen met kleinere handen en een groot toestel kunnen op die manier toch met één hand het toestel bedienen. De functie werkt door de startknop ingedrukt te houden, het scherm komt dan omlaag geschoven. Een functie we al kennen van de iPhones en verschillende Android-toestellen.

Een andere nieuwe feature is de manier waarop foto’s worden weergegeven. De nieuwe foto-applicatie toont de foto’s in mappen zoals ze ook op het toestel zijn opgeslagen. Heb je een mapje met screenshots, een mapje met camera en een mapje met foto’s van je huis op je toestel staan dan zie je dat ook zo in de foto-applicatie. Dit komt overeen met de manier waarop veel Android-toestellen de foto’s laten zien. Volgens Microsoft is dit een feature waar gebruikers om hebben gevraagd.

Verder zijn er nog enkele kleine aanpassingen en verbeteringen, zo keert de Insider Hub terug, werkt de Mobiele Hotspot-functie weer zoals het hoort, is er spraakondersteuning voor Japans en Indiaas Engels, twee stapsverificatie werkt weer. Ook is er een bug gedicht waarbij het hoofdscherm bleef laden om vervolgens te crashen waarbij het toestel opnieuw werd opgestart. "Niet Storen" werkt weer naar behoren, de manier waarop de datum en tijd op het vergrendelscherm worden getoond is verbeterd en tot slot kan je nu beter inzoomen in kaarten met twee vingers.

Microsoft heeft verder later weten dat er binnenkort een nieuwe versie van de Lumia Camera beschikbaar komt waar ondersteuning in zit voor het fotograferen in RAW-mode en het maken van foto’s op maximaal 38 megapixel. Hierdoor kan de Lumia 1020 weer foto’s maken op zijn maximale resolutie. Dat is momenteel niet mogelijk in Windows 10.

Deze versie van Windows 10 ligt waarschijnlijk zeer dicht tegen de eindversie aan van het mobiele besturingssysteem want op 4 oktober houdt Microsoft een evenement waar nieuwe Windows 10-hardware wordt aangekondigd. Waarschijnlijk presenteert Microsoft dan de Lumia 950 en Lumia 950 XL en zal ook de definitieve versie van Windows 10 Mobile verschijnen.