2min

Sony heeft het Belgische bedrijf SoftKinetic overgenomen, SoftKinetic ontwikkelt dieptecamera’s die in staat zijn de afstand tot een object te meten. SoftKinetic ontwikkelt onder andere camera’s voor Intel RealSense en de Oculus Rift.

Het Belgische SoftKinetic gaat verder als dochteronderneming van het Japanse bedrijf. Sony gaat eigen technologie combineren met de technologie van SoftKinetic om nog betere camera’s en sensoren te ontwikkelen in de toekomst. De camerasensoren die SoftKinetic ontwikkelt beschikken over meetpixels die gebruik maken van Time of Flight-technologie (ToF). Met ToF wordt gemeten hoelang het licht vanuit een lichtbron erover doet om een object te bereiken, met die gegevens kan worden uitgerekend wat de afstand is tot een object.

Camera’s en sensoren die nauwkeurig de afstand kunnen meten worden op dit moment gebruikt in veel nieuwe producten met Windows 10. De Intel Realsense-technologie kan door het meten van diepte gezichtsherkenning toepassen en dat gebruikt Microsoft in Windows 10 als authenticatiemethode om automatisch in te loggen in Windows 10-computers. Oculus gebruikt de camera’s in de Oculus Rift om de positie van de handen te bepalen. In de toekomst kunnen zelfrijdende auto’s ook massaal gebruik maken van dergelijke camera’s om de afstanden tot objecten in te schatten, daarbij zal het licht waarschijnlijk worden vervangen door infrarood.

Sony is momenteel ontzettend sterk in de wereld van de camerasensoren. Enorm veel smartphones en tablets zijn voorzien van Sony camera’s. Zo gebruikt Apple al sinds de eerste iPhone camera’s van het Japanse bedrijf. Sony hoopt waarschijnlijk zijn positie verder uit te bouwen door tijdig te investeren in dieptecamera’s.