1 min

Google stelt vanaf Android 6.0 nieuwe voorwaarden aan de fabrikanten als ze gebruik willen maken van het Android-besturingssysteem en de bijbehorende Google-applicaties zoals de Google Play Store. Zo moeten fabrikanten nu ook uitgebreide accustatistieken tonen van zowel de hardware als de software. Ze moeten dus inzichtelijk maken hoeveel energie het scherm verbruikt.

Google past bij de introductie van elke nieuwe Android-versie vaak de voorwaarden aan waar fabrikanten aan moeten voldoen om gebruik te maken van de Google-diensten. Bij Android 6.0 Marshmallow is dat opnieuw het geval, eerder werd al duidelijk dat veel nieuwe high-end toestellen voorzien moeten worden van volledige encryptie, daarnaast moeten fabrikanten ook uitgebreide accustatistieken tonen, zodat de gebruiker exact weet welke applicaties en welke hardware-onderdelen de grootste aanslag plegen op de accuduur. De gebruiker kan dan eventueel actie ondernemen zodat de accu langer mee gaat.

Hierdoor wordt het bijvoorbeeld inzichtelijk welke toestellen beschikken over een scherm dat niet zo energiezuinig is en een behoorlijke aanslag pleegt op de accu. Veel fabrikanten tonen inmiddels al dergelijke statistieken maar nu is dat straks ook verplicht.

Hoewel dit een vooruitgang is voor de gebruiker wordt het grootste probleem nog niet opgelost door Google. Namelijk de onveiligheid van Android, Google zou meer verplichtingen moeten opleggen voor het updaten van smartphones en tablets. Nu komt het nog te vaak voor dat er grote beveiligingslekken worden ontdekt in Android die slechts op een klein deel van de toestellen wordt gedicht. Iets waar dit weekend al een zeer kritische blog over verscheen op Techzine.