2min

Google heeft weer nieuwe statistieken vrijgegeven van de Android-fragmentatie, hieruit wordt duidelijk dat Android 6.0 Marshmallow nu op 10,1 procent van de toestellen staat geïnstalleerd. Deze versie van Android is sinds oktober vorig jaar beschikbaar. Het overgrote deel draait dus nog op een Android-versie uit 2014 of nog veel ouder.

Android 6.0 Marshmallow is de nieuwste versie van Android en heeft nu 10 procent marktaandeel vergaard onder alle Android-toestellen. Feit is echter dat Android N alweer voor de deur staat, die versie van Android wordt deze zomer of dit najaar verwacht, exacte datum is nog onbekend omdat Google heeft besloten in een heel vroeg stadium al preview versies beschikbaar te maken.

Als we kijken naar de versie voor Android 6.0 Marshmallow, namelijk Android 5.0 en 5.1 Lollipop die in oktober 2014 beschikbaar werd gesteld, dan zien we dat die samen een marktaandeel hebben van 35,4 procent. Tellen we daar Android 6.0 bij op dan komen we op 45,5 procent, dat betekent dat de overige 54,5 procent draait op een Android-versie die minimaal 2,5 jaar oud is.

Daarmee laat Google opnieuw zijn dat de Android-fragmentatie niet kleiner aan het worden is maar juist groter. Het probleem daarbij is dat er in oudere versies van Android veel beveiligingslekken zitten, waar kwaadwillenden gebruik van kunnen maken en deze gebruikers lopen dus een hoger risico om gehackt te worden of hun gegevens te verliezen.

Vandaar ook dat Google stappen wil gaan zetten in de nieuwe versie van Android om de fragmentatie op te lossen. Het bedrijf wil op nieuwe Android-toestellen twee installaties van Android plaatsen, waarbij de actieve versie de niet actieve versie bijwerkt als er updates beschikbaar zijn. Hierdoor kan het toestel altijd terugvallen op de andere installatie mocht een update mislukken. De data van de gebruiker wordt uiteraard op een ander partitie opgeslagen. Google wil deze updates straks gaat doorvoeren zonder tussenkomst van de telecomproviders en fabrikanten. Fabrikanten krijgen in Android N echter wel de mogelijkheid de functie uit te schakelen. We zijn benieuwd welke keuzes de fabrikanten gaan maken in deze.