Google heeft vandaag bekendgemaakt dat Android M de naam Marshmallow krijgt en het versienummer wordt niet 5.2 zoals eerder werd aangenomen maar Android 6.0. Belangrijkste vernieuwingen in Android 6.0 is ingebouwde ondersteuning voor vingerafdrukscanners en uitgebreide controle over rechten van apps.

Dit najaar verschijnt Android 6.0 Marshmallow, Google zal deze versie waarschijnlijk in oktober of november presenteren samen met twee nieuwe Nexus-smartphones, de Nexus 5 en de Nexus 6, die hoogstwaarschijnlijk door respectievelijk LG en Huawei worden ontwikkeld.

Android 6.0 Marshmallow krijgt standaard ondersteuning voor vingerafdrukscanners, zodat fabrikanten niet zelf Android hoeven aan te passen om hun vingerafdrukscanners werkend te krijgen. Verder wordt het rechtensysteem van Android flink op de schop genomen, waarbij de gebruiker meer controle krijgt. Android kiest meer voor de Apple aanpak, waarbij bij het openen van een app wordt gevraagd of deze ook op de achtergrond actief mag zijn, of de app de camera of microfoon mag gebruiken, etc. De vraag wordt pas gesteld op het moment dat de app de betreffende functie wil gebruiken. Dit werkt veel effectiever en geeft de gebruiker veel meer controle.

Tot slot lijkt Google nog te werken aan een nieuwe automatische backup functionaliteit, het is nog niet helemaal duidelijk welke gegevens hiermee precies worden opgeslagen. Daarnaast gaat Google mogelijk enkele aanpassingen doorvoeren waarmee Android in de toekomst makkelijker en sneller kan worden geüpdatet. Iets wat redelijk noodzakelijk is gezien de hoeveelheid kritieke lekken er in het besturingssysteem worden gevonden.