2min

Google heeft de eisen aangepast voor fabrikanten die Android-toestellen willen uitbrengen, het aantal verplichte Google-apps is minder geworden, zo hoeven fabrikanten niet langer Google+, Newsstand, Play Books, Play Games voor te installeren. Hierdoor wordt de hoeveelheid bloatware weer iets minder.

Veel mensen vinden het ontzettend vervelend, als je een nieuwe laptop, tablet of smartphone koopt dat er al een hele lading applicaties zijn voorgeïnstalleerd die in veel gevallen ook niet zijn te verwijderen. Apps die je verder nooit zult openen omdat ze je niet aanspreken.

Zo hebben veel mensen met een smartphone een mapje met daarin alle apps die ze nooit gebruiken, om het toch enigszins opgeruimd te houden. Op Android-toestellen moeten fabrikanten een hele lading Google-apps verplicht installeren omdat Google zijn eigen apps alleen in een bundel aanbiedt. Als een fabrikant de Google Play Store wil installeren moet het ook andere Google-apps installeren, zoals GMail, Google Maps, Google Now, etc.

De hoeveelheid apps die Google verplicht om voor te installeren is de afgelopen jaren flink opgelopen en daarom heeft Google nu besloten een stapje terug te doen. De apps Google+, Newsstand, Play Books en Play Games hoeven niet langer te worden geïnstalleerd door de fabrikanten. Deze apps zijn optioneel maar kunnen door de gebruiker wel uit de Google Play Store worden gedownload. De hoeveelheid bloatware neemt hiermee weer een stukje af. Dat wil overigens niet zeggen dat de fabrikanten zelf geen bloatware installeren want die hebben daar ook een handje van, om minimaal 10 apps mee te leveren.

Alleen fabrikanten als Motorola en Samsung lijken hun beleid te hebben verbeterd en installeren niet zo heel veel apps meer voor en degene die worden geïnstalleerd zijn ook gewoon te verwijderen.