Microsoft heeft bevestigd dat er een probleem is met het scherm van de Surface Book waardoor deze last kan hebben van extreme flikkeringen. Dit is echter geen hardware maar een softwareprobleem, het bedrijf werkt momenteel aan een oplossing die op korte termijn beschikbaar zal komen via Windows Update.

Microsoft gaat waarschijnlijk een nieuwe driver voor de videokaart uitrollen via Windows Update, hoogstwaarschijnlijk zit daar het probleem. Gebruikers op het Microsoft Forum en Reddit meldden dat de problemen met Hyper-V te maken hebben en dat als Hyper-V wordt uitgeschakeld de problemen ook verdwijnen. Een goede tijdelijke oplossing, maar voor veel zakelijke gebruikers biedt Hyper-V natuurlijk wel meerwaarde.

Opvallend is dat Microsoft verder niet rept over andere problemen, terwijl op internet veel meer klachten binnenkomen over de Surface Book. De eerste laptop van Microsoft zou te kampen hebben met redelijk wat kinderziektes en het systeem werkt bij lang niet iedereen even soepel, als het al werkt. Er zijn ook gebruikers die meldden dat ze een kapot systeem geleverd hebben gekregen.

Ondanks dat er wat problemen zijn met de Surface Book steekt Microsoft wel opnieuw zijn nek uit. De pc-markt zit in het slop en vrijwel alle fabrikanten hebben te kampen met teruglopende verkoopcijfers. Toch laat Apple zien dat het met high-end producten steeds meer omzet en verkopen weet te halen in de pc-markt. Ook fabrikanten als HP en Dell hebben eerder al laten weten dat vooral de goedkopere systemen slecht presteren. Acer is dan ook een van de partijen die het meeste last heeft van teruglopende verkoopcijfers.

Microsoft laat dan ook zien hoe het wel moet en introduceert een high-end laptop en tevens een echt innovatief systeem. Waarbij het scherm losgekoppeld kan worden van het toetsenbord en dus ook zelfstandig gebruikt kan worden als tablet. Als de gebruiker echter flinke rekenkracht nodig heeft kan het de tablet weer aansluiten op de toetsenbord-dock met daarin een discrete videokaart die de prestaties flink opschroeft.

Op dit moment is de Surface Book alleen in de Verenigde Staten beschikbaar, het ligt voor de hand dat dit systeem later ook in Europa beschikbaar gaat komen, maar wanneer is onduidelijk. Microsoft Nederland kan hier nog niks zinnigs over zeggen. Waarschijnlijk wil Microsoft eerst alle problemen oplossen en kijken hoe groot de vraag is in de Verenigde Staten, voordat de productie echt wordt opgeschroefd. Het bedrijf lijkt daarmee geleerd te hebben van het avontuur met de Surface-tablets. Microsoft maakte de eerste Surface RT wereldwijd beschikbaar en produceerde een enorme hoeveelheid exemplaren. Uiteindelijk moest het bedrijf bijna een miljard afschrijven op de voorraad Surface-tablets omdat niemand ze wilde kopen.