2min

Het besturingssysteem van Samsung, Tizen, dat onder meer wordt gebruikt voor smartphones, wearables en televisies is op de smartphonemarkt BlackBerry 10 gepasseerd. Of Tizen ook een groot succes gaat worden is nog niet in te schatten, het Zuid-Koreaanse bedrijf richt zich met Tizen vooral op opkomende markten.

Samsung praat inmiddels al jaren over Tizen en er waren heuze plannen om wereldwijd Tizen-smartphones te gaan verkopen. Die plannen zijn echter keer op keer uitgesteld en in de ijskast gezet. Nu hebben we in Nederland en België al wel televisies en wearables die gebruik maken van Tizen, maar een smartphone nog niet.

De Tizen-smartphones zijn vooral te vinden in opkomende landen, waar vooral een laag prijskaartje belangrijk is. Doordat Samsung in deze landen al flink wat toestellen heeft verkocht, begint het nu ook marktaandeel op te bouwen en daarmee is het nu BlackBerry 10 voorbij. Het laat zien dat Samsung stiekem best wel wat Tizen-telefoons verkoopt maar ook dat er van het grote BlackBerry geen schim meer over is.

Gelukkig voor BlackBerry is het bedrijf druk bezig met een grote strategiewijziging waarbij de focus straks meer komt te liggen op Android dan op het eigen BlackBerry-besturingssysteem. Wel is het jammer dat het bedrijf dat ooit marktleider was nu zo ver is geminimaliseerd. Wellicht gaat de BlackBerry Priv alles veranderen.

Wat betreft Samsung, dat bouwt met Tizen rustig door aan zijn marktaandeel. De grote vraag in West-Europa blijft of Samsung het lef gaat hebben om een high-end smartphone met het Tizen-besturingssysteem in de markt durft te zetten. Op dit moment is Android het meest dominante besturingssysteem op de mobiele markt gevolgd door iOS. Binnenkort gaat Microsoft proberen daar tussen te komen met Windows 10 Mobile. Als dat succesvol wordt bestaat er de kans dat Samsung ook Tizen nog een keer gaat pushen, maar het kan ook een leerzame les worden voor Samsung om toch vooral op Android te focussen.