1 min

Samsung heeft zijn derde Tizen-smartphone gepresenteerd. Het Tizen-besturingssysteem wordt door Samsung gebruikt voor allerlei apparaten, de bedoeling is dat het besturingssysteem straks te vinden is op alle apparaten van het bedrijf. Op smartphones zal Tizen waarschijnlijk nooit helemaal doorbreken door de dominantie van Android, maar dat betekent niet dat Samsung het niet voorzichtig probeert.

Tizen wordt op dit moment voornamelijk gebruikt voor televisies en wearables, maar Samsung maakt er geen geheim van, dat Tizen in de toekomst overal aanwezig moet zijn. Ook op bijvoorbeeld smarthome-producten zoals koelkasten en wasmachines. Op smartphones gebruikt Samsung voornamelijk Android en de overstap op Tizen zal het bedrijf niet zomaar maken, daarvoor is Android veel te dominant en belangrijk.

In plaats daarvan kunnen Android en Tizen heel goed samenwerken en brengt Samsung af en toe een Tizen-smartphone op de markt in opkomende landen. Het gaat eigenlijk altijd om budget-smartphones. Samsung heeft nu zijn derde Tizen-smartphone gepresenteerd, de Tizen Z2. Dit is een budget-smartphone met een 4 inch LCD-scherm en een resolutie van 800 x 480 pixels. Aan de binnenkant is een quadcore-processor te vinden met een kloksnelheid van 1,5 GHz, 1GB werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 8GB. Waarschijnlijk krijgt het toestel een prijskaartje onder de 100 euro, een prijspunt waar Samsung met Android eigenlijk niet meer aanwezig is.

In welke landen het toestel op de markt komt is nog niet duidelijk, maar het toestel wordt niet in Europa verwacht.