2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Volgens een nieuw gerucht uit Zuid-Korea overweegt Samsung om in alle eigen producten over te stappen op het eigen besturingssysteem Tizen. Op dit moment maakt het Zuid-Koreaanse bedrijf nog veel gebruik van Google’s Android, maar daar wil het niet langer van afhankelijk zijn, het wil een eigen ecosysteem op alle producten dat elkaar op die manier versterkt. Een overstap naar het eigen besturingssysteem zou de marktpositie dan ook versterken.

Het nieuws komt voort uit een anonieme bron van de Korea Times. Daar legt de bron haarfijn Samsungs houding ten opzichte van Tizen uit. "Als je geen eigen ecosysteem hebt, heb je geen toekomst. Tizen is niet een platform dat enkel voor smartphones is ontworpen." Samsung gebruikt Tizen inmiddels al in flink wat producten, zoals camera’s, koelkasten, ovens, printers, televisies, wasmachines, wearables en ook in smartphones.

Op dit moment wordt de wereldwijde platformmarkt nog beheerst door Android en iOS. De software van Google is eenvoudig aan te passen door fabrikanten, iets dat Samsung en veel andere smartphonefabrikanten dan ook doen. Nu komt er echter binnen Samsung een beweging waarin er meer nadruk moet liggen op Tizen.

Enkel de goedkopere Z-serie telefoons van Samsung draaien op dit moment een versie van Tizen. De bedoeling is mogelijk om meer smartphones uit te brengen met Tizen, zodat "ontwikkelaars correcties en updates snel kunnen doorvoeren". Een van de kritieken op Android is de stroperigheid waarmee ontwikkelingen gepaard lijken te gaan: voordat een update die door Google uitgebracht is helemaal door een fabrikant aangepast is, zijn er vaak enkele maanden verstreken.

Als het aan Samsung ligt, komt daar dus snel een einde aan. Het is verder een slimme zet binnen een wereld waarin steeds meer apparaten onderling verbonden worden. Smartphones, smartwatches, smart-tv’s en allerhande andere apparaten kunnen met Tizen makkelijk gekoppeld worden.