1 min

Na jaren van ontwikkeling heeft Samsung deze week eindelijk de eerste smartphone met het eigen Tizen-besturingssysteem op de markt gezet. Daar zal het echter niet bij blijven, Samsung belooft nog veel meer producten met het eigen OS.

De Samsung Z1 is de eerste smartphone met Tizen en wordt voorlopig alleen in India aangeboden. Tevens heeft Samsung met de Gear 2, Gear 2 Neo (review) en Gear S (review) ook al enkele smartwatches met Tizen in het assortiment. Dit jaar moeten ook de eerste televisies met het besturingssysteem verschijnen.

Het begint er nu dan toch min of meer op te lijken dat Samsung een bommetje onder Google’s Android aan het leggen is, want het Zuid-Koreaanse bedrijf is juist verantwoordelijk voor de meeste Android-producten en trekt nu in sommige opzichten langzaam de handen terug.

Momenteel zien we bovendien enkel "het puntje van de ijsberg", zoals Samsung’s Mingi Hyun verklaarde in een blog. Hyun benadrukt dat Tizen lichter is dan anders besturingssystemen en daarom ook sneller kan functioneren en minder energie verbruikt wordt.

Toch benadrukt Samsung dat bestaande relaties ook nog steeds hun waarde hebben. "We blijven openstaan voor andere besturingssystemen. We hechten waarde aan de relaties die we hebben opgebouwd met onze partners, want hiervan hebben we veel opgestoken over het verbeteren van de gebruikservaring van onze apparaten."