2min

Het draadloos opladen van mobiele apparatuur heeft duidelijk de toekomst, alleen de perfecte manier is nog niet gevonden. Althans, niet voor je smartphone of smartwatch, maar voor allerlei kleine sensoren en toepassingen lijkt er wel een eenvoudige oplossing te zijn, namelijk opladen via WiFi-signalen van elke standaard router.

Binnen enkele jaren gaat de Internet-of-Things zijn opwachting maken, dat betekent dat vrijwel alle elektrische apparaten slim worden gemaakt en we overal sensoren gaan tegenkomen. Je huis wordt slim, je auto wordt slim zelfs steden worden slim gemaakt met sensoren. Al deze sensoren zullen echter ook verbonden gaan worden aan het internet en eens in de zoveel tijd data doorgeven. Het gaat hierbij om enorm weinig maar wel effectieve data. Denk bijvoorbeeld aan een aanwezigheidssensor, bewegingssensor, temperatuursensor, etc.

Hoewel dit soort sensoren zo kunnen worden ontwikkeld dat ze enorm weinig stroom verbruiken zullen ze wel stroom nodig hebben of af en toe opgeladen moeten worden.

De Universiteit van Washington lijkt de oplossing in handen te hebben, zij zijn erin geslaagd om met een standaard WiFi-router de accu van een Jawbone Up24 fitnessband op te laden. Ze deden dit op een afstand van 8,5 meter gedurende 2,5 uur en de accu van de Jawbone was voor 41 procent opgeladen. De accu van een Jawbone Up24 bedraagt slechts 32 mAh, wat betekent dat er zo’n 13 mAh is geladen in 2,5 uur. Dat is niet voldoende voor een smartphone of smartwatch maar wel voor dit soort sensoren.

De onderzoekers noemen de technologie PoWiFi, Power Over Wifi, en verwachten een grote toekomst voor deze techniek. De antennes die op de router aanwezig waren verder gewoon standaard en tijdens het laden bleven de prestaties van de router ongeveer gelijk. Aangezien deze techniek met elke router werkt en er al ontzettend veel WiFi-netwerken zijn wereldwijd kunnen toekomstige sensoren die ondersteuning bieden voor PoWiFi daar gratis gebruik van maken.