2min

Bij HP is een flinke fout gemaakt, het bedrijf heeft de afgelopen maanden verschillende laptops verkocht waarbij werd vermeld dat er een quadcore-processor aanwezig was terwijl de processor maar over twee cores beschikt. Aangezien quad nog steeds staat voor vier is HP zijn belofte maar voor de helft nagekomen. Het bedrijf onderzoekt momenteel hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Het gaat om enkele HP Pavilion 17-laptops die de afgelopen tijd in Nederland en België zijn verkocht. Zo stond vorige week in de folter van Carrefour nog een HP Pavilion 17-p074nb met daarin een AMD A8-7050 quadcore-processor die in werkelijkheid maar twee rekenkernen heeft.

In Nederland verkocht HP onder meer de HP Pavilion 17-p030nb en de HP Pavilion 17-p031nb met dezelfde processor via de BCC, Bol.com en MyCom.

Een gebruiker van Hardware.info merkte na aankoop dat zijn laptop de nodige rekenkernen miste en nam contact op met de website. Die zijn er vervolgens ingedoken en kwamen tot de conclusie dat HP zijn beloftes niet waar maakt. De betreffende AM A8-7050 wordt niet door AMD op de website vermeld en lijkt speciaal voor HP op maat te zijn gemaakt. Normaliter zijn AMD A8-processoren altijd quadcores wellicht dat daardoor de verwarring is ontstaan. Naast de reclame-uitingen meldt HP ook zelf op zijn website dat het zou gaan om een quadcore-processor.

Feit is dat mensen die een dergelijke laptop hebben gekocht niet hebben gekregen waar ze voor hebben betaald. Ze zouden een quadcore-processor krijgen en ze hebben nu een dualcore-processor die in sommige gevallen maar liefst 45 procent trager is.

HP heeft inmiddels kort gereageerd dat het een onderzoek is gestart hoe de vork precies in de steel zit en hoe dit mogelijk is. Een officiële reactie volgt later als HP een duidelijk beeld heeft van de situatie en eventuele vervolgstappen.