Gartner heeft de IT-bestedingen van 2015 doorgerekend en een voorspelling gedaan voor 2016. Volgens het onderzoeksbureau hebben bedrijven in 2015 meer uitgegeven aan datacenters maar is er verder overal op bespaard. In 2016 gaat dit veranderen en zullen bedrijven weer gaan investeren in datacenters, software en IT-diensten.

Gartner voorspelt dat bedrijven in 2016 in totaal 3,54 biljoen dollar zullen uitgeven aan IT. Daarbij zijn datacenters en software uitgave de grote winnaar, terwijl de hardware uitgave opnieuw dalen. De totale IT-uitgave daalde in 2015 met 216 miljard dollar ten opzichte van 2014. Verwacht wordt dat de totale uitgave van 2014 pas weer in 2019 bereikt zal worden. Tot die tijd verwacht Gartner dat bedrijven gezamenlijk niet zoveel zullen investeren.

Als we de cijfers op een rij zetten dan verwacht Gartner dat de uitgave in datacenters toe gaat nemen in 2016 met 3 procent tot 175 miljard dollar. De uitgave aan software gaat ook omhoog met 5,3 procent tot 326 miljard dollar. Tot slot verwacht Gartner een stijging in de afname van IT-diensten, zeker nu de cloud steeds populairder wordt gaan bedrijven daar meer geld aan uitgeven, Gartner verwacht een stijging van 3,1 procent tot 940 miljard dollar.

Daar staat tegenover dat de hardware-uitgave opnieuw naar beneden gaan met 1,9 procent en uitkomen op 641 miljard dollar. Onder hardware verstaat Gartner een flinke groep apparaten, namelijk; pc’s, laptops, tablets, mobiele telefoons en printers. De andere daler op het lijstje van Gartner is Communicatie diensten, Gartner rekent op een daling van 1,2 procent tot 1454 miljard dollar. De grootste post dus, onder communicatie diensten verstaat Gartner telecom- en internetabonnementen. Gartner verwacht vooral een daling omdat de roamingtarieven in Europa onder druk staan.

Wellicht dat een daling in telecomuitgave juist goed nieuws is voor de IT-sector, dan kan dat geld mogelijk weer aan andere IT-diensten worden uitgegeve. Al is het voor de telecomsector zelf natuurlijk geen goed nieuws.