2min

Gartner verwacht dat de wereldwijde IT-uitgaven in 2023 met 5,1 procent stijgen naar 4,7 biljoen euro.

Gartner maakte de voorspelling bekend op het recente Gartner IT Symposium/Xpo-evenement. De onderzoeksorganisatie stelt dat de groei van IT-uitgaven wordt gedreven door hogere investeringen in software, datacenterapparatuur en technische diensten.

John-David Lovelock, vice-president van onderzoek bij Gartner, beweert dat IT-investeringen recessiebestending zijn. Volgens Lovelock blijven CEO’s en CFO’s hun IT-investeringen verhogen ondanks de macro-economische omstandigheden van het moment.

Hoewel Lovelock erkent dat economische onzekerheid de uitgaven in sommige technologiesectoren benadeeld, verwacht de analist niet dat de situatie de totale uitgaven aanzienlijk verlaagt.

De cijfers

Gartner voorspelt dat wereldwijde investeringen in software (waaronder cloudapps) tegen het einde van 2022 uitkomen op 790,4 miljard dollar, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2021. Het bedrijf verwacht dat de software-uitgaven in 2023 stijgen met 11,3 procent (879,7 miljard dollar).

Volgens het rapport van Gartner nemen ook investeringen in on-premises datacenterinfrastructuur toe. Tegelijkertijd verwacht de organisatie dat het groeitempo van deze markt zal afnemen.

De onderzoeksgroep voorspelt dat investeringen in datacentersystemen meer dan 209,2 miljard dollar bedragen tegen het einde van 2022, een stijging van 10,4 procent ten opzichte van 2021. Dat klinkt positief, maar in vergelijking met 2019 bedraagt de stijging slechts 3,4 procent.

Amazon Web Services blijft groeien

Investeringen in on-premises datacenters vertragen omdat steeds meer bedrijven naar public clouds uitbreiden. Dankzij de sterke vraag boekte Amazon Web Services vorig kwartaal een omzet van 16,1 miljard dollar, een jaarlijkse stijging van 39 procent. De winst van de cloudgigant groeide met 38 procent naar 3,5 miljard dollar.

Volgens Gartner dalen de wereldwijde uitgaven voor communicatiediensten dit jaar met 1,7 procent. In 2023 verwacht Gartner een stijging van 2,4 procent (1,46 biljoen dollar).

De markt voor IT-diensten, waaronder applicatieontwikkeling en support, stijgt naar verwachting met 4,2 procent naar 1,25 biljoen dollar tegen het einde van 2022. Volgens Gartner groeit het bedrag in 2023 naar 1,35 biljoen dollar, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging van 7,9 procent.

Tip: ‘Pay-as-you-go’ groeit sneller dan traditionele abonnementen