2min

Microsoft heeft met Cortana een persoonlijke assistent toegevoegd aan Windows 10 en de bedoeling is dat deze de komende jaren steeds intelligenter wordt. In de nieuwe build van Windows 10 gaat Cortana je inkomende e-mails scannen en zal in staat zijn automatisch afspraken te detecteren en te plannen in je agenda.

Cortana is de persoonlijke assistent van Microsoft net zoals Google Now van Google en Siri van Apple. Alle drie deze assistenten bieden in beginsel dezelfde functionaliteit maar de doorontwikkeling de komende jaren zal duidelijk moeten maken welke assistent het beste is. Microsoft gaat nu automatisch e-mails scannen in Windows 10 zodat Cortana je kan helpen bij het plannen van afspraken.

Cortana kan zinsverbanden detecteren die duiden op een afspraak, bijvoorbeeld; "dan zie ik je maandagavond". Cortana scant de e-mails op dezelfde manier als dat het doet bij vliegtickets en hotelboekingen. Microsoft benadrukt dat de informatie niet naar de servers van Microsoft wordt verstuurd maar de informatie op een lokaal niveau wordt gedetecteerd. Het is ook mogelijk deze feature uit te schakelen als gebruikers er geen prettig gevoel bij hebben.

De nieuwe features van Cortana komen op dit moment alleen beschikbaar in het Engels, zowel in de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk. Later moeten andere talen gaan volgen.

Cortana heeft op dit moment nog geen enkele ondersteuning voor de Nederlandse taal. Of en wanneer Microsoft de Nederlandse taal gaat toevoegen is nog onduidelijk. Apple en Google werken al wel aan ondersteuning voor de Nederlandse taal, dus hopelijk blijft Microsoft niet achter.