1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit eigen onderzoek van de Vereniging van Bedrijfstelecomgrootgebruikers BTG blijkt dat de mobiele telefoniekosten amper veranderd zijn in de laatste twee jaar.

BTG heeft de rekeningen van ongeveer 1300 mobiele gebruikers onderzocht. Ze keken enkel naar de standaard belkosten, de kosten voor de nieuwe diensten zijn niet meegenomen. Er blijkt tevens dat het belgedrag van de eindgebruiker niet wezenlijk veranderd is. De situatie tussen 2008 en 2006 is met elkaar vergeleken.

BTG concludeert dat het gebruik van alle mobiele diensten gezamenlijk, waarvoor gebruiksafhankelijke kosten in rekening worden gebracht, is in 2008 met 4.07 procent afgenomen ten opzichte van 2006. De totaalkosten zijn echter wel afgenomen, met 4,46 procent om precies te zijn. Ook de gefactureerde vaste kosten zijn in 2008 met 10.10 procent toegenomen ten opzichte van 2006. Deze toename valt te danken aan de introductie van belbundels.

BTG waarschuwt wel voor het gebruik van belbundels. Wanneer iemand de effectieve kosten in de gaten wil houden, zijn bundels niet geschikt. Dit komt doordat zij het werkelijke gebruik als het ware ‘maskeren’.