2min

Sony heeft een nieuwe 22,5 megapixel camerasensor ontwikkeld die voorzien is van drieassige elektronische beeldstabilisatie. Sony heeft deze technologie samen met het hybride af-systeem direct geïntegreerd in de image signal processor. Het gevolg is een super stabiele camerasensor.

De Sony IMX318 is de CMOS-chip van Sony die we de komende tijd mogelijk gaan terugzien in enorm veel smartphones. Deze camerasensor is op dit moment de best verkrijgbare en zal ongetwijfeld populair zijn bij veel smartphonefabrikanten. Zo maakt Apple ook al jaren gebruik van Sony-camerasensoren. Bij LG en Samsung ontwikkelen ze steeds vaker hun eigen camerasensoren en hoewel die zeker niet slecht zijn, lijkt Sony nog steeds een voorsprong te hebben.

De IMX318 kan razendsnel focussen doordat het hybride af-systeem nu direct in de chip is geïntegreerd. Het focussen van 2 meter naar 2 centimaer kan in 0,03 seconde bij voldoende licht (2000 lux). Dat is gewoon normaal daglicht op een bewolkte dag.

De camerasensor werkt nu ook zeer nauw samen met de gyroscoop van de smartphone waardoor het beeld veel beter kan worden gestabiliseerd. De bewegingen over alle drie de assen worden nu door de camera gecorrigeerd waardoor het beeld nog stiller blijft bij bewegingen.

De stabilisatie werkt overigens niet als er foto’s worden genomen op de volledige resolutie want de stabilisatie heeft omliggende pixels nodig om te stabiliseren. Waarschijnlijk zullen fabrikanten er dan ook voor kiezen om het maximaal aantal megapixels van de camera lager te vermelden, zodat dit wel mogelijk is. Een alternatief is de camerasensor te voorzien van optische stabilisatie.

De camerasensor kan straks 4K-video’s opnemen met 30 frames per seconde, Full HD-video’s met maximaal 120 frames per seconde en 720p-video’s met maximaal 240 frames per seconde. Hierdoor is het opnemen van slow-motion video’s in hoge kwaliteit zeer eenvoudig. Sony geeft zelf aan dat deze sensor straks ook gebruikt kan worden voor andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld action-camera’s en drones.

De camerasensor gaat 2000 Yen kosten, wat omgerekend neer komt op 16 euro.