1 min

LG en Samsung hebben in hun nieuwe vlaggenschepen, respectievelijk de LG G5 en Samsung Galaxy S7, een microSD-slot toegevoegd, waarmee de opslagcapaciteit van het toestel is uit te breiden. Het geheugenkaartje is echter alleen bedoeld voor foto’s, video’s, muziek en applicatiedata. Het daadwerkelijk installeren van een app op een geheugenkaartje is onmogelijk.

De fabrikanten hebben ervoor gekozen om het installeren van apps op een microSD-kaartje te blokkeren. De fabrikanten willen dat alle apps worden geïnstalleerd op het interne geheugen. Grote applicaties die na het installeren van de app ook nog externe data willen binnenhalen, mogen dat eventueel wel op een microSD-kaartje zetten, mits ze dat vanuit de app ondersteunen, anders wordt ook die data op het interne geheugen geplaatst.

De fabrikanten hebben het installeren van apps op geheugenkaartjes geblokkeerd omdat ze de gebruikservaring niet kunnen garanderen op geheugenkaartjes. Deze kaartjes zijn namelijk in veel verschillende kwaliteiten en snelheden te verkrijgen. In de meeste gevallen zijn de geheugenkaartjes vele malen trager dan het interne geheugen, hierdoor zouden de smartphones ook een heel stuk trager worden. Voor de fabrikanten is dat voldoende reden om het installeren van apps op geheugenkaartjes dan ook aan banden te leggen.