1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het bedrijf Vivaldi heeft vandaag de eerste versie van een eigen browser uitgebracht. De ontwikkeling loopt inmiddels 2,5 jaar, men heeft Chromium als basis voor de browser gebruikt.

Vivaldi bestaat onder andere uit verschillende oud-medewerkers van browserfabrikant Opera, waaronder de mede-oprichter en voormalig CEO Jon Stephenson van Tetzchner. De voormalig topman verliet Opera omdat hij zich niet kon vinden in de besluitvorming. Opera besloot onder andere om de eigen Presto-engine in te ruilen voor Chromium. Het Vivaldi-team is niet groot genoeg voor de ontwikkeling van een eigen engine en gebruikt daarom eveneens Chromium.

De webbrowser van Vivaldi draagt dezelfde naam als het bedrijf. Vergeleken met andere browsers bevat Vivaldi een aantal functies die anders enkel met behulp van extensies toegevoegd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan muisgebaren en het naar eigen inzicht indelen van de interface. Vivaldi biedt ondersteuning voor extensies die voor Chrome zijn gebouwd en kan zodoende functioneel gezien verder uitgebreid worden.