Intel heeft op de IDF 2016-conferentie in het Chinese Shenzhen een nieuw ontwerp van de Intel Compute Stick getoond, het ontwerp is wat dikker geworden zodat het bedrijf er ook een Intel RealSense-camera in kan stoppen. Het idee erachter is om biometrische authenticatie te kunnen toepassen in Windows 10.

De Intel Compute Stick is een handzame USB-stick met aan de binnenkant een volledige computer. Door de stick in een monitor of televisie te steken kan eenvoudig een complete pc worden gecreëerd, de Intel Compute Stick beschikt daarnaast over drie eigen USB-poorten om externe apparaten op aan te sluiten, maar ook over Bluetooth 4.0 of 4.1 en WiFi AC.

Door in dit nieuwe ontwerp ook een Intel RealSense-camera toe te passen kan er gebruik worden gemaakt van biometrische beveiligingsfuncties, zoals het scannen van een hoofd, maar de camera kan ook gebruikt worden voor bediening via gebaren of zelfs gewoon videochatten.

Intel gaat de lijn met Intel Compute Sticks verder uitbreiden, het standaard model beschikt over een Intel Atom X5 Z8300-chip, 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit en komt beschikbaar met en zonder Windows 10-licentie. Deze stick ondersteunt Bluetooth 4.0 en Wifi b/g/n/ac.

Daarnaast komen er modellen met een Intel Core M3 6Y30 en Intel Core M5 6Y57 vPro-chip, deze modellen beschikken over 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslagcapaciteit. De sticks hebben verder drie USB-poorten en Bluetooth 4.1 en wederom Wifi tot en met de AC-standaard.