2min

Intel heeft met de Compute Stick een complete pc in een HDMI-dongle gestoken, deze dongle werkt nu nog met Windows 8 maar Intel heeft nog meer toekomstplannen met deze dongle en er komen ook nog nieuwere versies van. In een uitgelekte roadmap van de Compute Stick is naast nieuwe versies ook te zien dat er een dongle komt met Windows 10 met Bing, een versie van Windows 10 die nog niet is aangekondigd door Microsoft.

Microsoft heeft al enige tijd Windows 8.1 met Bing beschikbaar gemaakt voor zijn OEM-partners. Fabrikanten kunnen ervoor kiezen om een pc te voorzien met Windows 8.1 met Bing, hiervoor hoeven zij geen licentiekosten te betalen, maar de systemen moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet Bing standaard zijn ingesteld als zoekmachine en mag het uiteindelijke apparaat geen prijskaartje hebben hoger dan 250 dollar of 279 euro. Het idee achter deze versie is dat Microsoft een beter antwoord heeft op de Chromebooks van Google.

Nu is op basis van een Intel roadmap voor de Compute Stick duidelijk geworden dat Microsoft Windows 8.1 met Bing een opvolger krijgt in de vorm van Windows 10 met Bing. Microsoft heeft deze versie echter nog niet aangekondigd, de belangrijkste vraag zal zijn of er iets gaat veranderen aan de voorwaarden. Wordt bijvoorbeeld de maximale prijs van het eindproduct hoger of misschien wel lager. Dat Bing als standaard zoekmachine verplicht blijft ligt voor de hand.

Systemen met deze versie van Windows beschikken vaak over Intel Atom-processoren of een Intel Core M met slechts 32 og 64GB aan opslagcapaciteit. Dit soort systemen zijn een prima antwoord op de Chromebooks van Google maar geen echte werkstation vervangers.

Uit de roadmap van Intel blijkt verder dat Intel nog met verschillende versies van de Compute Stick op de markt gaat komen. Een versie met een Intel Atom Broadwell, Een versie met een Intel Atom Broxton welke in 2016 moet verschijnen en aan het einde van dit jaar verschijnt er nog een versie met een Intel Core M-processor.