De Amerikaanse printerfabrikant Lexmark stond al ruim een half jaar in de etalage en heeft nu overeenstemming bereikt met een consortium van drie Chinese bedrijven voor een overname. De chiezen betalen 3,5 miljard dollar voor Lexmark, de bedoeling is dat het Amerikaanse bedrijf zich meer op de Aziatische markt gaat richten.

Lexmark maakte jarenlang zeer succesvol printers, maar de afgelopen jaren gaat het minder met de printmarkt en de grote spelers weten zich wel te handhaven, maar voor een partij als Lexmark werd het steeds moeilijker. Na een strategische heroverweging werd besloten dat het verkopen van het bedrijf waarschijnlijk de beste optie is en daarop werd het bedrijf publiekelijk in de etalage gezet.

Een consortium van drie Chinese bedrijven neemt Lexmark nu over en de strategie wordt meer gericht op Azië. Wel blijft het hoofdkantoor vooralsnog gewoon in de Verenigde Staten, in Lexington Kentucky. Lexmark heeft ruim 10.000 mensen in dienst en die gaan allemaal mee over.

Onder de drie Chinese bedrijven bevinden zich Apex en twee Chinese investeerders waaronder Legend Capital. Die naam zijn we in het verleden al weleens eerder tegengekomen, dat bedrijf heeft nauwe banden met Lenovo. Lenovo heeft de afgelopen jaren met veel succes diverse bedrijven of bedrijfsonderdelen overgenomen. Waaronder de pc- en serverdivisie van IBM en de smartphonedivisie van Motorola. Geheel toevallig is Lexmark ook een voormalig IBM bedrijf, mocht Lenovo binnenkort ook printers gaan verkopen, dan weten we dat Lenovo mogelijk nauwer is betrokken bij deze overname dan eerder gedacht.