2min

De rek in de smartphonemarkt lijkt eruit te zijn, jarenlang groeide de smartphonemarkt en werden er elk kwartaal meer smartphones verscheept, nu is de groei zo goed als gestagneerd en zijn er in het eerste kwartaal slechts 0,2 procent meer smartphones verscheept dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De smartphonemarkt lijkt zijn piek te hebben bereikt, de groei is gestagneerd. Voor smartphonefabrikanten betekent dit dat het plafond is bereikt en ze nu echt de concurrentie met elkaar aan moeten in plaats van zoeken naar nieuwe markten. Volgens onderzoeksbureau IDC is een stijging van 0,2 procent de kleinste ooit op de smartphonemarkt en kunnen we spreken van stagnatie. Al zal er ongetwijfeld nog een kwartaal gaan komen met een daling.

Volgens het IDC is Samsung op dit moment nog steeds de grootste smartphonefabrikant met 81,9 miljoen exemplaren, wat neer komt op een marktaandeel van 24,5 procent. Apple volgt op de tweede plaats met 51,2 miljoen exemplaren en een marktaandeel van 15,4 procent.

Vervolgens is er een gat en volgens er drie Chinese smartphonefabrikanten; Huawei, Oppo en Vivo. Huawei verscheepte het afgelopen kwartaal 27,5 miljoen exemplaren, Oppo 18,5 miljoen en Vivo 14,3 miljoen. Alle overige smartphonefabrikanten samen verscheepte ook nog eens 141,5 miljoen exemplaren.

Het is voor het eerst dat Oppo en Vivo voorkomen in de top vijf van smartphonefabrikanten. Het laat zien dat de bekende partijen als HTC, LG en Sony vrijwel geen rol meer spelen op de wereldwijde smartphonemarkt. Al lijken LG en Sony het nog zeker niet opgegeven te hebben.