Het Finse bedrijf Jolla heeft in totaal 12 miljoen dollar opgehaald in een financieringsronde, het geld zal uiteindelijk worden gebruikt om Sailfish OS door te ontwikkelen, dat besturingssysteem moet uiteindelijk een alternatief gaan bieden voor Android.

Jolla heeft vorig jaar al een eerste deel van de financiering ontvangen om een faillissement af te wenden. Destijds werd niet bekendgemaakt hoeveel geld het bedrijf had opgehaald met de financieringsronde, maar dat blijkt nu dus 12 miljoen dollar te zijn.

Jolla kan nu het mislukte tabletproject afronden, waarbij een enkeling de tablet daadwerkelijk zal ontvangen en de rest van de mensen netjes hun geld terug krijgt. Jolla had via een crowdfundingcampagne in eerste instantie veel geld opgehaald om een tablet te ontwikkelen met Sailfish OS. Dat project liep echter compleet in het honderd toen het bedrijf de tablet niet geproduceerd kreeg voor de afgesproken prijs en het veel meer tijd nodig had voor Sailfish OS.

Nu kan er een punt worden gezet onder het tabletproject en kan de aandacht weer volledig naar de ontwikkeling van Sailfish OS. De vraag is alleen of het ooit succesvol gaat worden, het ontwikkelen van een mooi en goed werkend besturingssysteem is een hele uitdaging, maar dan ben je er nog niet. Uiteindelijk moeten er dan ook nog fabrikanten komen die het willen gebruiken en ontwikkelaars die er apps voor willen bouwen. Een uitdaging die voor BlackBerry te hoog gegrepen bleek te zijn en ook Microsoft heeft heel veel moeite om door te breken met zijn mobiele besturingssystemen. Tot slot doet Samsung met Tizen ook een kleine poging, maar ook het Zuid-Koreaanse bedrijf durft er niet vol op in te zetten, omdat het bang is dat het voornamelijk geld zal verbranden.

Met 12 miljoen dollar kan het bedrijf voorlopig in elk geval weer vooruit en gaan we ongetwijfeld nog iets horen van Sailfish OS in de toekomst.

Lees meer