2min

De laatste tijd blijken steeds meer crowdfundingprojecten onhaalbaar te zijn en kunnen de investeerders fluiten naar hun geld. Het Finsa Jolla zit nu ook in de financiële problemen en het is nog maar de vraag of alle mensen die een Jolla-tablet hebben gekocht deze ook geleverd gaan krijgen.

Bij Jolla is het geld inmiddels op en het bedrijf heeft inmiddels een groot deel van het personeel moeten ontslaan. De toekomst van het bedrijf is afhankelijk van een nieuwe financieringsronde die volgende maand moet plaatsvinden. Er zullen dan nieuwe investeerders moeten worden gevonden om het bedrijf overeind te houden en alle crowdfunders te kunnen voorzien van een tablet.

Of dat gaat lukken is nog maar de vraag want een potentiële investeerder zal ook kijken naar de haalbaarheid van de Jolla-tablet en het bijbehorende Sailfish OS 2. De tabletmarkt is inmiddels aardig op zijn retour, de meeste mensen hebben al een tablet en Sailfish OS is ook nog eens een nieuw mobiel besturingssysteem.

Hoewel het initiatief zeker niet slecht is en de uitwerking van Sailfish OS 2.0 er ook best goed uit ziet, is de uitdaging mogelijk te hoog gegrepen. Jolla wil doorbreken op een tabletmarkt waar de verkoopaantallen alleen maar dalen en ook nog met een nieuw besturingssysteem waar niet alleen gebruikers maar ook ontwikkelaars warm voor gemaakt moeten worden. BlackBerry en Microsoft hebben al de grootste moeite om door te breken met hun mobiele besturingssystemen, waarom zou Jolla dat dan wel lukken?

Volgende maand zal duidelijk moeten worden of er een investeerder wordt gevonden. Inmiddels is duidelijk dat van alle investeringen tot op heden ongeveer de helft is gaan zitten in software ontwikkeling van Sailfish OS 2. De andere helft zit in de aankoop van hardware.