2min Devices

Finse tabletmaker Jolla stopt alsnog na financiële problemen

Het Finse Jolla heeft besloten om alsnog de handdoek in de ring te gooien vanwege de financiële problemen. Wel lijkt de fabrikant zijn het einde op een nette manier te regelen. Jolla zou een tablet op de markt brengen met Sailfish OS maar zover is het nooit gekomen. De 540 exemplaren die zijn geproduceerd worden uitgestuurd naar de eerste investeerders in het project en de rest krijgt zijn geld terug.

Het bedrijf verkeerde al een hele tijd in moeilijkheden en werden er al drastische maatregelen genomen om het bedrijf overeind te houden, waaronder het ontslaan van een groot deel van het personeel. Vorige maand wist de startup nog een financiële investering binnen te slepen, maar er is nooit bekendgemaakt wie er heeft geïnvesteerd in de startup.

In elk geval is nu besloten om alsnog te stoppen met het doorontwikkelen van de tablet en de eerste 540 exemplaren worden uitgestuurd naar de eerste investeerders, de rest van de investeerders krijgt zijn geld terug zo beloofd Jolla. Mocht het bedrijf nog overeind blijven dan wil het zijn activiteiten voortzetten door Sailfish OS door te ontwikkelen en dat onder licentie aan fabrikanten beschikbaar te stellen.

Waarschijnlijk wordt het geld van de investeerder gebruikt om iedereen terug te betalen, wat die investeerder ervoor terug krijgt is niet duidelijk. Mogelijk zit er een Chinese partij achter die Sailfish wil gaan inzetten in de Chinese markt.

Jolla is opgezet door een aantal voormalige Nokia-werknemers en het idee was de mobiele markt op zijn kop te zetten en te concurreren met Android en iOS. Dat is in elk geval niet gebeurd. De toekomst van Jolla en Sailfish hangt weer aan een zijden draadje. De Jolla-tablet zien we in elk geval niet meer terug.