2min

Tags in dit artikel

, , ,

Sony heeft nog een extra smartphone toegevoegd aan de X-serie die deze zomer beschikbaar komt, de Sony Xperia XA Ultra. Eigenlijk moeten we zeggen een phablet want het toestel beschikt over een scherm van maar liefst 6 inch. Wel heeft Sony gekozen voor een scherm met minieme bezels.

Sony maakt met de Xperia XA Ultra de X-serie verder compleet. Dit toestel is een aanvulling op de eerder gepresenteerde Xperia XA, Xperia X en Xperia X Performance. De XA Ultra onderscheidt zich vrijwel volledig op het formaat, het toestel is namelijk voorzien van een 6 inch-scherm, wat echt enorm groot is. Wel heeft Sony de bezels (rand rond het scherm) zo dun mogelijk gemaakt waardoor die maar een fractie groter is dan de iPhone 6S Plus welke beschikt over een kleiner 5,5 inch scherm, maar wel grotere bezels.

Sony heeft opnieuw niet gekozen voor een QHD-resolutie maar voor een Full HD-resolutie, met 367 pixels per inch is dat nog steeds prima, maar wel tegenstrijdig met andere smartphonefabrikanten die allemaal voor een hogere QHD-resolutie kiezen. Het voordeel voor Sony is dat er minder grafische rekenkracht nodig is om games te spelen.

Sony kiest in dit toestel niet voor een Qualcomm-processor maar voor een MediaTek Helio P10-chip deze beschikt over acht Cortex A53-rekenkernen, vier daarvan draaien op maximaal 2GHz en de andere vier op maximaal 1,7 GHz. Verder kiest het bedrijf voor 3GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit.

Sony kiest verder uiteraard voor camera’s van eigen makelij, aan de voorkant zit een 16 megapixel-camera met flitser en optische beeldstabilisatie. De camera aan de achterkant beschikt over 21 megapixels met hybride autofocus.

De accucapaciteit van dit toestel is 2700 mAh wat op papier erg weinig is, maar volgens Sony kan je met een volgeladen accu het toch twee dagen uithouden bij normaal gebruik. Nu is normaal gebruik natuurlijk erg relatief maar de accuduur van eerdere Sony-smartphones stelde nooit teleur en was twee dagen zeker haalbaar.

De Sony Xperia XA Ultra komt in juli beschikbaar voor een adviesprijs van 399 euro.