2min Devices

Binnenkort Android-apps draaien zonder ze te installeren

Google komt met een nieuwe feature in Android genaamd Android Instant Apps, hiermee is het mogelijk om delen van apps uit te voeren zonder dat je deze hebt geïnstalleerd op je toestel. Hierdoor zijn de apps toch bruikbaar en functioneel en kom je sneller en makkelijker in aanraking met leuke apps.

Google presenteerden tijdens Google I/O de mogelijkheden van Android Instant Apps. Als voorbeeld noemde Google het feit dat vrienden en familie je links doorsturen van websites waar apps van beschikbaar zijn die je niet hebt geïnstalleerd, waarbij je bij het bezoeken van de link alsnog de informatie krijgt gepresenteerd vanuit de app.

Google is in staat om de inhoud van apps te detecteren en deze zo te splitsen dat het de benodigde informatie in een app kan presenteren zonder dat de app daarvoor geïnstalleerd hoeft te zijn. Ideaal voor bijvoorbeeld uitgevers of winkels. Google denkt echter ook aan interactieve toepassingen zoals een parkeermeter, waarbij je bijvoorbeeld via een NFC-code de app kan openen en betalen.

De Instant App-feature is nog niet klaar voor gebruik, op dit moment is Google nog hard aan het werk om deze feature later dit jaar breed beschikbaar te maken. Het zal er ongetwijfeld ook voor gaan zorgen dat meer commerciële partijen opnieuw gaan overwegen om een Android-app te ontwikkelen. Het gebruik kan namelijk alleen maar toenemen met deze feature.

Om de Instant Apps-feature te activeren in bestaande apps moeten ontwikkelaars wel wat aanpassingen doen, maar dat zou maximaal een dag moeten kosten. Deze feature is niet voorbehouden tot Android N, maar Google kan deze feature ondersteunen vanaf Android 4.2 Jelly Bean en hoger. Instant Apps wordt aan het einde van dit jaar verwacht.