2min

Microsoft gaat een poging doen in de Verenigde Staten om meer bedrijven op Surface-producten te krijgen. Het bedrijf gaat deze producten namelijk verhuren/leasen aan klanten. Vanaf 32,99 dollar per maand kan men al een Surface 3 leasen, daarnaast kan er ook een Surface Pro 4 of een Surface Book worden geleased. Na de leasetermijn van 18, 24 of 30 maanden kan de gebruiker het apparaat retour sturen of kopen voor eenmalig 99 dollar.

Het voordeel van het leaseprogramma is dat als een bedrijf heel snel groeit het niet ineens voor al het personeel een laptop hoeft aan te schaffen. Door gebruik te maken van het leaseprogramma worden die kosten verdeeld over een langere periode. Wel is het zo dat het bedrijf uiteindelijk meer betaald voor de producten dan bij een eenmalige aanschaf.

Als we bijvoorbeeld kijken naar een Surface Pro 4 met een Intel Core i5, 8GB werkgeheugen en 256GB opslagcapaciteit. Die kost bij een termijn van 18 maanden 122,99 dollar per maand, 24 maanden 100,99 dollar per maand en bij 30 maanden 88,99 dollar per maand. De totaalprijs komt dan op respectievelijk 2213,82 dollar, 2423,76 dollar en 2669,70 dollar. Daarboven komt dan nog eventueel 99 dollar om de lease af te kopen om het product te mogen houden. Wel krijg je bij de lease nog enkele extra diensten cadeau, zo krijg je er 7 dagen per week telefonische ondersteunining bij, een persoonlijke training om het optimale uit je Surface te halen, korting in de Microsoft Stores op allerlei producten en een Business Extended Service Plan met garantie op ongelukken.

Als het systeem direct los wordt aangeschaft hoeft er slechts 1299 dollar te worden betaald plus 129,99 dollar voor de Surface Pro 4 type-cover, die is namelijk inclusief bij de lease, kom je op een totaal van 1428,99 dollar. De overige extra’s hebben uiteraard ook een waarde, zo kost een garantie op ongelukjes al snel 149 dollar. Wat wel wel kunnen stellen is dat leasen wel een stukje duurder is op de lange termijn.

Waarschijnlijk is het een test van Microsoft om te kijken of dit helpt de verkoopcijfers verder op te krikken. Als het daarin slaagt zal het bedrijf ongetwijfeld in meer landen leasecontracten gaan aanbieden. Mogelijk worden de tarieven dan ook scherper. Bij grote fabrikanten als Dell en HP kunnen bedrijven systemen leasen waarbij de meerprijs een heel stuk kleiner is, waarschijnlijk heeft ook met het volume te maken. De bedrijven werken vaak met een financieringspartner om een dergelijk product te kunnen aanbieden.