2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), bestaande uit zo’n 30.000 bedrijven, heeft de komst van Bluetooth 5 aangekondigd. De nieuwe versie van Bluetooth zal een sterke focus hebben op Internet-of-Things toepassingen. De nieuwe draadloze communicatietechnologie wordt aan het einde van dit jaar of aan het begin van volgend jaar verwacht en zal de opvolger worden van de huidige versie, Bluetooth 4.2

Het bereik van Bluetooth 5 lijkt significant toe te nemen. Volgens de Bluetooth SIG zou het bereik vier keer zo groot kunnen worden ten opzichte van de huidige bluetooth-protocollen. Daarnaast is het de bedoeling dat de bandbreedte verdubbeld gaat worden en dat er een verachtvoudiging van de capaciteit komt voor het ongericht verzenden van data. Daarmee kan Bluetooth 5 met name interessant worden voor Internet-of-Things toepassingen en smart beacons gezien de huidige limieten van de bestaande Bluetooth-protocollen.

Mark Powell, de executive director van de Bluetooth SIG, licht toe: "Bluetooth 5 zal voor een transformatie zorgen in de manier waarop mensen IoT ervaren, door het eenvoudig en naadloos om hen heen te laten gebeuren. De toename in het bereik zal ervoor zorgen dat verbindingen gemaakt kunnen worden met IoT-apparaten die ver buiten de muren van een gemiddeld huis reiken. De toename in de snelheid zal zorgen voor snellere dataoverdracht en updates voor apparaten. Dankzij de mogelijkheid om meer rijkere informatie mee te zenden zal Bluetooth 5 beacons, location awareness en andere draadloze verbindingen een meer relevant onderdeel maken van een moeiteloze en naadloze IoT-ervaring."

Vandaag de dag zijn er 8,2 miljard Bluetooth-producten in gebruik. De Bluetooth SIG hoopt en verwacht dat Bluetooth 5 en andere geplande technologische vooruitgang ervoor zal zorgen dat Bluetooth aanwezig zal zijn in een derde van de IoT-apparaten in 2020.