2min Devices

Bluetooth wordt sneller, krijgt groter bereik en blijft energiezuinig

De Bluetooth Special Interest Group heeft bekendgemaakt dat het alweer werkt aan een nieuwe versie van Bluetooth, de nieuwe versie wordt twee keer zo snel, krijgt een groter bereik en zal niet meer energie vereisen dan op dit moment nodig is.

De organisatie achter Bluetooth werkt aan de nodige verbeteringen voor het Bluetooth-protocol, met de opkomst van de Internet-of-Things gaat Bluetooth een grote rol spelen en wordt de concurrentie met WiFi ook steeds groter. De organisatie werkt dan ook aan nieuwe technologieën om in Bluetooth toe te passen.

Op dit moment is de snelheid van een Bluetooth-verbinding zo’n 25 Mbit/s, in de volgende versie moet dat 50 Mbit/s worden. Verder is het bereik zonder al teveel storingen ongeveer 100 meter, ook dat moet verder toenemen met de volgende Bluetooth-versie. De organisatie heeft laten weten dat deze doelen bereikt kunnen worden zonder dat het energieverbruik toeneemt.

Met de opkomst van de Internet-of-Things zal het echter belangrijk worden om het energieverbruik nog verder te laten afnemen, hoe minder energie een verbinding kost, des te beter het is. Ook werkt de organisatie aan een technologie om Bluetooth-apparaten als repeater te laten functioneren zodat er een Bluetooth-netwerk kan ontstaan, als een apparaat dan geen verbinding kan maken om het onvoldoende bereik heeft kan het mogelijk een ander Bluetooth-apparaat gebruiken als tussenstation. Zeker bij de Internet-of-Things zal dit zeer nuttig worden.

Wanneer we de nieuwe Bluetooth-standaard kunnen verwachten is nog niet duidelijk.