1 min

De Bluetooth Special Internet Group (SIG) heeft bekendgemaakt dat er volgende week een nieuwe versie wordt gepresenteerd van Bluetooth, het gaat om versie 5 en die zal vier keer zo snel zijn dan de huidige Bluetooth 4.2-versie.

Al jaren is Bluetooth de tegenhanger van WiFi en inmiddels heeft de Bluetooth-standaard zich weten te onderscheiden van WiFi. Zo is de WiFi-verbinding voornamelijk verantwoordelijk voor het verstrekken van een internetverbinding en zorgt Bluetooth voor een verbinding met andere apparaten in de nabije omgeving, zoals bijvoorbeeld carkits, koptelefoons, speakers en wearables.

Bluetooth is de afgelopen jaar ook steeds sneller en zuiniger geworden, met Bluetooth 5 wordt de verbinding opnieuw flink opgeschroefd. Bluetooth 5 moet het bereik van een verbinding verdubbelen, de snelheid wordt verviervoudigt terwijl het energievebruik niet toeneemt. Ook komen er een nieuwe functies voor diensten zonder internetverbinding zoals het bieden van die locatie-relevantie informatie of navigatie. Hierdoor moet het bijvoorbeeld makkelijker worden om advertenties te delen op bepaalde locaties.

Het bedenken, vaststellen en ontwikkelen van een nieuwe Bluetooth-standaard is de eerste stap, de grote vraag is natuurlijk wanneer fabrikanten Bluetooth 5 ook gaan toepassen. Daarover is nog weinig duidelijkheid, mogelijk volgt dat op 16 juni als Bluetooth 5 officieel wordt gepresenteerd.