Afgelopen juni presenteerde de Bluetooth Special Interest Group (SIG) officieel de vijfde versie van de communicatiestandaard. Nu is bekend wanneer deze voor het eerst op toestellen te vinden is. Binnen twee tot zes maanden vanaf vandaag, moeten de eerste producten met Bluetooth 5 gelanceerd worden.

De belangrijkste specificaties van Bluetooth 5 zijn deze week vastgesteld door de sturingsgroep achter de ontwikkeling van de technologie. Daaruit blijkt dat het bereik maar liefst vier keer zo groot wordt, de snelheid zal verdubbelen en er acht keer zoveel capaciteit is om uit te zenden naar verschillende apparaten. Het grotere bereik van Bluetooth zou ervoor moeten zorgen dat er binnen complete huizen en gebouwen gecommuniceerd kan worden met de technologie. De verbeterde snelheid past binnen de toenemende vraag naar snelle verwerking van informatie en de grotere datapakketten die verstuurd kunnen worden horen daar ook bij.

SIG, dat gevormd wordt door meer dan 31.000 bedrijven, vindt vooral de mogelijkheden van het Internet-of-Things (IoT) belangrijk voor deze nieuwe versie van Bluetooth. De hoop is dat tegen 2020 op een derde van de apparaten die vallen onder het IoT voorzien zijn van Bluetooth 5. Er is ook veel gedaan in Bluetooth 5 aan ruisonderdrukking, zodat het signaal van betere kwaliteit blijft, ook op grotere afstanden.