Gisteren meldden we het gerucht dat de Chinese smartphone-fabrikant Huawei af zou willen van Android. Als alternatief voor Google’s mobiele besturingssysteem zou Huawei zijn Emotion UI (EMUI) willen doorontwikkelen als losstaand alternatief. Tegenover Nu.nl laat het bedrijf nu weten dat daar niets waar van is.

Volgens het gerucht zou Huawei bang zijn dat het minder vrijheden krijgt binnen Android. Google wil namelijk deels af van het open karakter van het mobiele besturingssysteem. Dat maakt het ingewikkeld om snel updates uit te rollen en dat is voor zowel gebruikers als Google vervelend. Tegelijk probeert Google een moeilijke balans te bewaren, want juist de openheid van Android is zo aantrekkelijk voor smartphonefabrikanten.

Dat is ook precies wat Huawei tegenover Nu.nl stelt. "Zolang Android open blijft" wil het bedrijf gewoon gebruik blijven maken van het besturingssysteem. Het is voorlopig dus niet aan de orde om over te stappen op een volledig eigen besturingssysteem. Wel blijft het bedrijf werken aan een nieuw ontwerp voor EMUI.

Volgens insiders lanceert Huawei in de herfst de vijfde versie van EMUI. Daarin zou het ontwerp vereenvoudigd moeten worden, en meer overeenkomsten tonen met het standaard Android-design van Google. Op die manier hoopt de fabrikant meer Europese en Amerikaanse klanten aan te trekken, want daar valt nog veel winst te halen.

Dat Huawei ontkent af te willen stappen van Android, betekent niet dat het achter de schermen niet bezig is met plannen voor een eventuele overstap, mocht Google Android ooit helemaal op slot gooien. De beweging daar naartoe is al gaande, dus het zou natuurlijk wel slim zijn van Huawei om er over na te denken. Ook andere smartphonefabrikanten overwegen deze stap. Zo is er Samsung dat het eigen systeem Tizen klaar heeft staan als alternatief voor Android.