HP heeft bekendgemaakt dat het in oktober van dit jaar met een nieuwe Chromebook op de markt komt, de Chromebook 11 G5. Het is alweer de vijfde 11 inch Chromebook van HP, maar dit model wordt wel degelijk anders dan zijn voorgangers. Zo krijgt dit model een touchscreen, een accucapaciteit die voldoende moet zijn om het 12 uur uit te houden en ondersteuning voor Android-apps.

Het lijkt er dus op dat HP ervoor kiest om een nieuwe Chromebook 11 uit te brengen die geoptimaliseerd is voor het draaien van Android-apps. De schermresolutie is met 1366 x 768 pixels niet bijzonder spannend. De 11,6 inch touchscreen is uiteraard wel enorm handig. Er komt overigens ook nog een model met een HD IPS-scherm en Gorilla Glass bescherming, iets wat voor scholen zeker aan te raden is. Daar is een goede beschermlaag voor het scherm geen overbodige luxe. Of HP hier HD of Full HD bedoeld is niet helemaal duidelijk.

Aan de binnenkant heeft HP gekozen voor een Intel Celeron N3060, wat betekent dat het gaat om een Android x86-implementatie. Verder is er 4GB aan werkgeheugen aanwezig zodat ook de wat zwaardere Android-apps vlekkeloos moeten kunnen draaien en is er 16 of 32GB aan opslagcapaciteit.

Google heeft met de Chromebooks al een aardige positie weten te bemachtigen in de markt, met de toevoeging van de Google Play Store worden de mogelijkheden fors uitgebreid. We zijn benieuwd of het succes daarmee gaat toenemen. Op dit moment is de HP Chromebook 11 G5 alleen in de Verenigde Staten gepresenteerd, maar dit model zal waarschijnlijk ook wel naar Nederland komen. Met een adviesprijs van 189 dollar wordt het prijskaartje niet meer dan 200 euro en daarmee erg interessant.