2min Devices

Mozilla heeft nog drie dagen voor testversie nieuwe Servo-browser

Mozilla komt op korte termijn met een eerste techpreview van zijn nieuwe Servo-browser die het samen met Samsung ontwikkeld. De nieuwe browser moet uiteindelijk in de toekomst Firefox gaan vervangen, maar eerst moet die volledig af zijn. Mozilla is helemaal opnieuw begonnen met het ontwikkelen van een browser, dit was nodig omdat de eisen vandaag de dag heel anders zijn.

Mozilla is bekend van de Firefox-browser die in het verleden enorm populair was maar veel terrein heeft moeten inleveren, voornamelijk aan Chrome. Firefox maakt gebruik van de Gecko-engine en die stamt alweer uit 1997 en werd destijds door Netscape ontwikkeld.

In vergelijking tot Gecko is de nieuwe browser met de Servo-engine veel sneller. Dat was ook een van de eisen aan de nieuwe browserengine. De programmeertaal die Mozilla gebruikt voor Servo heeft het ook zelf ontwikkeld en draagt de naam "Rust". Of Mozilla er straks voor kiest om Firefox in zijn geheel te vervangen of alleen de browserengine is nog onduidelijk, wel heeft het bekendgemaakt dat er een nieuwe browser op de markt komt met de naam "Browser.html".

Volgens de laatste blogpost van Mozilla kunnen we de eerste alphaversie van de browser in deze dagen gaan testen. Het bedrijf gaf in maart al aan dat er in juni een eerste preview moest verschijnen. De afgelopen weken zijn er flink wat bugs weggewerkt en is de snelheid van de browser flink opgekrikt.

Het gaat nog wel even duren voordat er een echte productieversie van deze browser beschikbaar is, maar het ontwikkeltempo is hoog. Samsung is voornamelijk betrokken bij het project zodat het de browser straks kan toepassen in de eigen producten, zoals het Tizen-besturingssysteem, wat op allerlei Samsung-apparaten is te vinden. Of we Browser.html ook op Android-toestellen van Samsung gaan zien is nog onduidelijk.

Bron:Servo