Firefox-ontwikkelaar Mozilla is van plan om in juni een alfaversie van een nieuwe browser uit te brengen. Browser.html, zoals we de browser voor nu zullen noemen, is gebaseerd op een nieuwe engine, welke Mozilla samen met Samsung ontwikkelt.

Paul Rouget, ontwikkelaar bij Mozilla, maakte het nieuws in een discussiegroep bekend. Voor Firefox gebruikt Mozilla de eigen engine Gecko, maar voor Browser.html is een nieuwe engine met de naam Servo ontwikkeld. Het grote verschil tussen Gecko en Servo is de gebruikte programmeertaal.

Servo is ontwikkeld in Mozilla’s eigen programmeertaal Rust, waarbij de nadruk op snelheid en stabiliteit ligt. Mozilla gebruikt Rust al langere tijd voor eigen applicaties. Servo is opgebouwd uit losse componenten met elk een eigen taak. Doordat de onderdelen los van elkaar staan is de engine minder snel onderhevig aan problemen.

Mozilla is van plan om Servo bij wijze van test in de vorm van een losse browser uit te brengen voor Android, Firefox OS, Linux, Mac OS X en Windows. Het doel van de test is om Servo verder te ontwikkelen en bugs weg te werken.

Firefox zal voorlopig dus gewoon op Gecko gebaseerd blijven en het is ook niet bekend of Mozilla überhaupt van plan is om Gecko door Servo te vervangen. Als Servo echter goede resultaten neerzet, is het zeker niet ondenkbaar dat dit in de toekomst zal gebeuren.