Mozilla werkt inmiddels al enige tijd aan de Tofino-browser, deze moet op termijn Firefox gaan opvolgen, al heeft Mozilla dat nog niet zo duidelijk naar buiten gebracht. Feit is echter dat het marktaandeel van Firefox in rap tempo terugloopt en het bedrijf actie moet ondernemen om te kunnen overleven. De Tofino-browser wordt technisch compleet anders dan Firefox en gebruikt voornamelijk onderdelen die ook in Google Chrome zitten.

Mozilla gebruikt voor de Firefox-browser de Gecko-engine, hoeveel toekomst deze browserengine nog heeft is moeilijk te zeggen, maar het begint erop te lijken dat Mozilla daar op termijn gewoon de stekker uit gaat trekken. De nieuwe Tofino-browser gaat namelijk een hele andere engine gebruiken. Onder de motorkap heeft Mozilla gekozen voor Electron en React. Electron is een framework voor het integreren van browserfuncties en is een form van Chromium, de open source-versie van de Chrome-browser.

React is een open source Javascript-bibliotheek waar Facebook veel gebruik van maakt en dat bedrijf is dan ook de grootste supporter van het open source-project. Door die twee te combineren is er duidelijk geen plaats meer voor Gecko, dat betekent waarschijnlijk dat die browser-engine op termijn wordt afgestoten.

Mozilla heeft de afgelopen jaren toe moeten kijken hoe Chrome de browsermarkt veroverde en Firefox werd geminimaliseerd. Inmiddels is de gratis promotie van Microsoft via het browserkeuzescherm ook voorbij, en probeert Microsoft met Edge ook een nieuwe browser in de markt te zetten.

Mozilla teerde bij de introductie van Firefox op de open webstandaarden en de duidelijkheid en innovatie die de browser bracht. Inmiddels is die positie komen te vervallen en wil Mozilla weer van vooraf aan beginnen met Tofino, hoe het dat wil gaan doen is echter onduidelijk.