2min

Qualcomm heeft tijdens het bespreken van de kwartaalcijfers laten weten dat het bedrijf verwacht dat er eind dit jaar apparaten gaan verschijnen die een 4G-snelheid van boven de 1Gbit/s kunnen halen. De vraag is op dit moment nog even wat voor hardware deze apparaten gaan gebruiken want alle bekende producten van Qualcomm komen niet verder dan 600Mbit/s.

Qualcomm lijkt nieuwe producten op het programma te hebben staan waarvan de details nog niet zijn uitgelekt. Dat blijkt uit de uitspraak dat het bedrijf apparaten verwacht die in staat zullen zijn om een 4G-snelheid van boven de 1Gbit/s te halen. De huidige Snapdragon 820 en de nieuwe Snapdragon 821 komen niet verder dan een snelheid van 600 Mbit/s.

Waarschijnlijk komt het bedrijf aan het einde van dit jaar met een nieuwe chip die deze snelheden mogelijk moet gaan maken. Wellicht dat we aan het einde van dit jaar of anders begin volgend jaar smartphones krijgen die een dergelijke snelheid kunnen halen. Fabrikanten zouden op dit moment al de eerste hardware hebben ontvangen om deze snelheid te kunnen testen.

Uiteraard moeten er aan de kant van de providers ook zaken worden aangepast wil de snelheid omhoog gaan. Daarvoor is niet alleen een nieuw modem nodig in een mobiel apparaat. De telecomproviders zullen 4G moeten gaan aanbieden op meer frequenties, bijvoorbeeld via de 5GHz-band waarop ook WiFi actief is. Of het zover gaan komen is nog onduidelijk, mogelijk komt er een andere frequentie voor beschikbaar. De providers zien namelijk de nodige problemen op de 5GHz-band aangezien WiFi en 4G elkaar kunnen verstoren.

Op dit moment ligt de theoretische maximumsnelheid voor 4G in de Benelux op zo’n 225 of 300 Mbit/s. Veel meer frequentieruimte hebben de providers niet beschikbaar gemaakt voor 4G.

De vraag naar meer snelheid voor mobiele verbindingen neemt alleen maar toe. Het gebruik van het mobiele internet neemt elk jaar toe en de applicaties gebruiken ook steeds meer data. Qualcomm is dan ook voornemens om 5G al in een vroeg stadium te omarmen. Het bedrijf wil in 2018 of 2019 al beginnen met het leveren van chips die 5G ondersteunen.

Uiteraard werden ook de financiën besproken, Qualcomm hanteert een gebroken boekjaar en afgelopen kwartaal was hun Q3 van 2016, daarin werd een omzet gehaald van 6 miljard dollar en een netto winst van 1,4 miljard dollar. Daarmee presteerde Qualcomm boven verwachting.